12:05 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  16156
  Pratite nas

  Ministar pravde Rusije Konstantin Čujčenko smatra da je Rusiji objavljen pravni rat.

  „Situacija nije nimalo laka, teška je. Zaista, Rusiji je objavljen pravni rat, i zemlja treba da se adekvatno brani, a nekad i da ide u ofanzivu“, rekao je ministar u intervjuu za rusku televiziju „Rusija 24“, komentarišući zaštitu prava Rusije u inostranstvu.

  Prema njegovim rečima, najkrupniji slučaj koji se vodi protiv Rusije na sudovima u inostranstvu je slučaj o bivšim akcionarima JUKOS-a koji traže od Rusije više od 50 milijardi dolara. Rusija je uložila žalbu na odluku Apelacionog suda u Hagu, koja će biti razmotrena sledeće godine, rekao je ministar.

  Prema rečima Čujčenka, ruska strana smatra da arbitraža nije imala pravo da razmatra slučaj protiv Rusije, jer ugovor o energetskoj povelji nije bio ratifikovan.

  „Samo se ruski parlament mogao složiti i doneti odluku o ratifikovanju i da u slučaju kršenja obaveza od strane Rusije to treba da razmatra arbitraža. Smatramo da je ovo, u nekom smislu, poraz institucije parlamentarizma. I odluka arbitraže o potraživanju kolosalne sume novca od Rusije nije ništa drugo do poraz teorije podele vlasti“, rekao je Čujčenko.

  Podsetimo, Apelacioni sud u Hagu obavezao je Rusiju da isplati 50 milijardi dolara bivšim akcionarima JUKOS-a. Međunarodna arbitraža je 2014. godine naložila Rusiji da isplati više od 50 miliona dolara kompanijama „Jukos univerzal“, „Hali enterprajsis“ i „Veteran petroleum“ koje su povezane sa bivšim akcionarima JUKOS-a. Sudije smatraju da je Rusija u vezi JUKOS-a kršila ugovor o energetskoj povelji koji je potpisala, ali nije ratifikovala. Ruska strana je apelovala na činjenicu da određene odredbe dokumenta nisu mogle biti važeće bez okončanja postupka ratifikacije.  

   

   

   

  Tagovi:
  Jukos, Rusija, Ministarstvo pravde
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga