05:24 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31551
  Pratite nas

  Legendarni sovjetski agent ilegalne obaveštajne službe Rudolf Abel (pravo ime i prezime je Vilijam Fišer), dok je radio u Sjedinjenim Američkim Državama posle Drugog svetskog rata, dobio je informacije o planovima Vašingtona za pokretanje nuklearnog napada na SSSR, ispričao je direktor Spoljno-obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

  Viševekovnu istoriju Spoljno-obaveštajne službe Rusije stvaralo je nekoliko generacija, među kojima posebno mesto zauzima ime Fišer-Abel, rekao je Nariškin u Domu ruskog istorijskog društva na otvaranju izložbe posvećene ovom uglednom obaveštajnom oficiru.

  „Imao je najtežu misiju da stvori i razvije obaveštajnu mrežu, koja je imala zadatak da dobije najvažnije vojno-strateške, vojno-političke informacije o agresivnim planovima Sjedinjenih Američkih Država prema Sovjetskom Savezu, uključujući i planove za atomsko bombardovanje sovjetskih gradova. Vilijam Fišer i njegove kolege su se sjajno snašli u ovom zadatku“, primetio je Nariškin.

  Vilijam Fišer (1903-1971) je pod raznim pseudonimima posle Drugog svetskog rata radio ilegalno u Sjedinjenim Američkim Državama i vodio obaveštajnu mrežu u ovoj zemlji. Špijuna je 1957. godine otkrio Rejno Hejhanen, koji je prebegao u SAD. Fišer je odbio saradnju sa američkim obaveštajnim službama, ali da bi Moskvi dao do znanja da je uhapšen i da nije izdajnik, Fišer je promenio ime u ime svog pokojnog prijatelja Rudolfa Abela. Američki sud osudio je Fišera na 30 godina zatvora.

  Dugo je zatvorenik tražio dozvolu da se dopisuje sa rodbinom. Počelo je u decembru 1958. godine i nastavilo se sa prekidima sve do Fišerovog puštanja na slobodu. Ukupno je njegovoj supruzi i ćerki poslato nešto više od 50 pisama napisanih na engleskom jeziku.

  Pisao je i kolegama obaveštajnim oficirima, kojima je stavljao do znanja da u budućnosti ne namerava da sarađuje sa neprijateljem. Pisma su omogućila organizaciju njegovog oslobađanja. Vilijam Fišer je 1962. godine zamenjen za američkog izviđačkog pilota Frensisa Harija Pauersa, koji je oboren iznad sovjetske teritorije.

  Vrativši se u Moskvu, Vilijam Fišer je nastavio da radi u centralnoj spoljno-obaveštajnoj službi KGB SSSR-a. Učestvovao je u obuci mladih ilegalnih obaveštajnih oficira. Na spomeniku ruskim obaveštajcima svih vremena, koji je otvoren u septembru na teritoriji sedišta Spoljne obaveštajne službe Rusije, postavljen je bronzani portret Fišera-Abela.

  Izložba „Siguran sam da ćemo pre ili kasnije biti zajedno ...“ koja je otvorena u „Domu ruskog istorijskog društva (RIO)“ je citat iz jednog pisma njegovoj supruzi Eleni iz američkog zatvora. Na izložbi će biti prikazane i lične stvari Vilijama Fišera, dokumenta, njegove slike i grafički radovi, kao i fotografije.

  Izložbu su organizovali Rusko istorijsko društvo, Spoljnoobaveštajna služba Ruske Federacije, Državni centralni muzej savremene istorije Rusije uz podršku Fondacije Istorija otadžbine povodom stogodišnjice rada Spoljne obaveštajne službe, koja će se obeležiti 20. decembra ove godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SSSR, Amerika, Rusija, ruska obaveštajna služba, ruski agenti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga