17:47 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1494
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se nada da veštačka inteligencija neće moći da postane predsednik države, u svakom slučaju ne još, jer nema srce, saosećanje i savest.

  Putin je učestvovao na međunarodnoj onlajn-konferenciji „Sberbanke“ pod nazivom „Veštačka inteligencija – glavna tehnologija 21. veka“. Tokom diskusije predsedniku virtuelna asistentkinja „Sberbanke“ Afina je upitala Putina da li veštačka inteligencija može da postane predsednik države.

  „Nadam se da ne, a sada ću reći i zašto. U svakom slučaju, zasad ne. Veštačka inteligencija – već u samom imenu vidite šta je prisutno. Reč 'veštački', to jest nešto što nije pravo. Ništa veštačko, pa ni veštačka inteligencija nema srce, dušu, nema saosećanje i savest. Sve te komponente su izuzetno važne za ljude kojima građani dodeljuju posebna ovlašćenja u donošenju i realizaciji odluka u korist zemlje“, odgovorio je Putin.

  On je dodao da se ponekad moraju doneti i ne sasvim racionalne odluke, ali ih treba doneti polazeći od istorije, kulture, težnji i očekivanja građana zemlje.

  „Te odluke u socijalnoj sferi ponekad se čine neracionalnim, recimo u oblasti penzijskog osiguranja, u oblasti zdravstva, u drugim sferama. Ali za predsednika-čoveka one se čine razumnim, jer on donosi odluke koje nisu u interesu mašina, nego u interesu ljudi“, objasnio je Putin.

  On je dodao da, bez obzira na sve, veštačka inteligencija može biti pomoćnik, pa čak i učitelj svakom čoveku, uključujući i lidera države.

  „Uloga i značaj veštačke inteligencije u državnoj upravi sigurno će se povećavati“, ocenio je ruski predsednik.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sberbanka, veštačka inteligencija, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga