17:39 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1383
  Pratite nas

  Generalni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov kaže da su potezi letonskih vlasti prema novinarima koji rade za ruske medije – Sputnjik Letonija i Baltnjuz – protivzakonito tumačenje i proširivanje sankcija EU. On je pozvao letonske vlasti da prekinu sa progonom saradnika ovih medija.

  Kiseljov je naglasio da postoji razlika između personalih sankcija i sankcija koje se primenjuju na ruske organizacije i kompanije.

  Letonske vlasti privele su juče privele šest novinara, uključujući bivšeg glavnog urednika portala Baltnjuz Andreja Jakovljeva, uz obrazloženje da oni krše sankcije EU. Posle saslušanja i pretresa oni su pušteni, ali ne smeju da napuštaju grad.

  Prema tumačenju Litvanije, Letonije i Estonije personalne sankcije EU koje su uvedene protiv generalnog direktora agencije Dmitrija Kiseljova 2014. godine proširuju se i na agenciju ‘Rusija sevodnja’ “, navedeno je juče  u saopštenju Sputnjika za zemlje u neposrednom susedstvu Rusije.

  „Na mene lično se odnose sankcije EU. Medijska grupa  ‘Rusija sevodnja’, u koju ulazi i agencija Sputnjik nisu pod sankcijama. To je, čini se, elementarno. Letonija želi da bude, što se kaže, veći katolik od pape i tumači personalne sankcije kao sankcije protiv organizacije. To je zlonamerno “, rekao je Kiseljov.

  Prema njegovim rečima, među državama to izgleda kao sitno peckanje Rusije.

  „Zašto privoditi državljane Letonije i pretiti im krivičnim gonjenjem? Oni ništa loše nisu uradili. Oni su slobodni novinari, autori, stringeri, javni poslenici koji nisu deo osoblja Sputnjika jednostavno pisali tekstove i slali fotografije, realizujući svoje pravo na slobodu izražavanja. Šta je u tome loše? Zašto progoniti ljude? “, upitao je Kiseljov.

  Juče je oštro reagovalo i Ministarstvo inostranih poslova Rusije koje je ocenilo da postupci letonskih vlasti prema ruskojezičnim novinarima u toj zemlji predstavljaju nedopustiv primer povrede osnova demokratskog društva – slobode medija i slobode govora.

  Reagovala je i glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan koja je rekla da se nada da će Rusija odgovoriti na krivične postupke protiv zaposlenih na portalima „Baltnjuz“ i Sputnjik Letonija, koji su optuženi za kršenje sankcija EU.

   

   

  Tagovi:
  Dmitrij Kiseljov, novinari, Letonija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga