12:30 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 429
  Pratite nas

  U toku je masovna vakcinacija protiv virusa korona u ruskoj vojsci. Vakcina „Sputnjik Ve“ dostavlja se u garnizone avionima. Do sad se vakcinisalo više od 7.000 ljudi, prenosi televizija „Zvezda“.

  Ministarstvo odbrane planira da nabavi skoro pola miliona doza vakcine. Prvih 15.000 je već stiglo u vojsku. Do sredine decembra biće isporučeno pet puta više doza.

  Na putu do vojske, vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ čuva se u posebnom kontejneru, univerzalnom zamrzivaču, koji i bez napajanja čuva temperaturu do dva sata.

  „Već smo vakcinisali medicinsko osoblje, rizične grupe. Sada smo započeli vakcinaciju vojničkog kadra. Formirane su brigade lekara i medicinskih sestara koje su zadužene za vakcinaciju. Posebno su izdvojeni kabineti u kojima se vojnici pregledaju, a zatim primaju vakcinu u kabinetu za terapiju“, kaže načelnik 9. medicinsko-dijagnostičkog centra Ministarstva odbrane Rusije Konstantin Kuvšinov.

  Kako je već saopšteno, vakcina je dvokomponentna, što znači da se pacijent vakciniše dva puta, u razmaku od tri nedelje.

  Svakodnevno se širom Rusije vakciniše do 1.500 vojnika. Ministar odbrane Sergej Šojgu je naložio da se taj broj utrostruči.

  Prema rečima načelnika 9. medicinsko-dijagnostičkog centra Viktora Klipaka, vakcinisani vojnici poštuju sve neophodne preventivne mere kako bi se razvio zaista dobar imunitet.

  „Praktično nema reakcija nakon vakcinacije“, objašnjava Klipak.

  U glavnom skladištu lekova Ministarstva odbrane, na temperaturi od najviše minus 18 stepeni čuvaju se sve doze vakcine, koje se isporučuju vojsci.

  Odatle se vakcina prebacuje u posebne termokontejnere u kojima se šalje u određene medicinske centre. Tokom transporta vakcina je obložena suvim ledom.

  „Svakodnevno šaljemo nekoliko aviona sa vakcinama. Čim se vakcina pojavi, odmah se planira transport“, kaže načelnik Centra za farmaciju i medicinsku opremu Ministarstva odbrane Dmitrij Judin.

  Kako „Sputnjik Ve“ ne bi izgubila lekovita svojstva tokom transporta, Ministarstvo je kupilo više od sto termokontejnera i zamrzivača, zahvaljujući kojima je moguće isporučiti vakcinu u najudaljenije vojne jedinice bilo kojim prevoznim sredstvom.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Ministarstvo odbrane, vojska, Rusija, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga