23:09 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 9621
  Pratite nas

  Moskovske bolnice i poliklinike počele su sa vakcinacijom Moskovljana protiv virusa korona. Vakcinacija je počela jutros u ukupno 70 punktova i obavlja se u periodu od 8-20 sati. Očekuje se da će do kraja godine biti otvoreno ukupno 170 takvih punktova. Vlada veliko interesovanje, sve protiče u najboljem redu.

  Vakcinu mogu da prime ljudi iz rizičnih grupa – prosvetni radnici, zdravstveni radnici, zaposleni u gradskim službama.

  Da bi mogli da se vakcinišu građani moraju da imaju od 18-60 godina, da nemaju hronične bolesti, da nisu učestvovali u kliničkim ispitivanjima vakcine, da u poslednjih 30 dana nisu primali neku drugu vakcinu i da nisu imali neko respiratorno oboljenje.

  Od juče kada se počelo sa procedurom popunjavanja elektronskog formulara za vakcinaciju se prijavilo preko 5.000 građana.

  Građani primaju vakcinu „Sputnjik Ve“ centra „Gamaleja“, prvu u svetu registrovanu vakcinu protiv kovida 19.

  U Rusiji je već proizvedeno dva miliona doza ove vakcine, a očekuje se da za nekoliko dana počne vakcinacija u svim ruskim regionima.

  Punkt za vakcinaciju
  © Sputnik / Ilья Pitalev
  Punkt za vakcinaciju

  Sama vakcinacija traje deset minuta, što znači da dnevno na jednom punktu može da bude vakcinisano do 100 ljudi.

  Kako je rekla glavni lekar u jednoj od moskovskih bolnica i ona i ostali zdravstveni radnici i iz drugih rizičnih grupa obavešteni su sms porukom o mogućnosti da se vakcnišu.

  Građani koji dođu da se vakcinišu prvo popunjavaju elektronski formular, a kada dođu u bolnicu prvo idu na pregled kod lekara koji traje nekoliko minuta.

  Lekar im meri temperaturu i postavlja nekoliko pitanja: da li su primali neku drugu vakcinu tokom meseca, da li su učestvovali u ispitivanjima vakcine, da li pate od nekih alergija ili hroničnih bolesti, da li primaju neku terapiju.

  Preparat se čuva u zamrznutom stanju i priprema se za svakog pacijenta. Vakcina se prima u rame, a nakon prve, građani će za 21 dan primiti i drugu dozu.

  Pregled pre vakcinacije
  © Sputnik / Ilья Pitalev
  Pregled pre vakcinacije

  „Nikakvog bola nema, možda svega nekoliko trenutaka, Ništa strašno“, kaže socijalni radnik Andrej, koji je među prvima došao da se vakciniše.

  „Moram da se vakcinišem da dam primer drugima. Rođaci mi zavide što sam među prvima“, kaže jedna mlada zdravstvena radnica.

  Slično su komentarisali i drugi.

  Posle vakcinacije pacijenti odlaze u zonu odmora gde provode pola sata, čitaju novine, slušaju muziku.

  Sve vreme uz njih su medicinski radnici spremni da u svakom trenutku odgovore na pitanja ili pruže pomoć.

  Pacijent prima vakcinu protiv virusa korona
  © Sputnik / Ilья Pitalev
  Pacijent prima vakcinu protiv virusa korona

  Na kraju se dobija sertifikat i pacijent se upisuje za drugu dozu preparata.

  Preporučuje im se da ne konzumiraju alkohol naredna tri dana, da ne odlaze u saune, a isključena je i fizička aktivnost koja bi opteretila rame u koje su primili vakcinu.

  Dok ne primi drugu dozu pacijent mora striktno da poštuje epidemiološke mere jer imunitet još nije formiran.

  Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je početkom nedelje od potpredsednice Vlade Tatjane Golikove da se počne sa masovnom vakcinacijom od virusa korona.

  Tagovi:
  koronavirus, vakcinacija, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga