10:32 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Situacija u Donbasu (179)
  42102
  Pratite nas

  Bivši predsednik Ukrajine i šef ukrajinske delegacije u kontakt grupi za rešavanje situacije u Donbasu, Leonid Kravčuk, zapretio je Rusiji novim sankcijama zbog situacije na istoku Ukrajine.

  Kravčuk je na televiziji „Ukrajina 24“ priznao da godinu dana nakon sastanka lidera zemalja „normandijske četvorke“ (Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine) u Parizu nije postignut neki značajan napredak u pregovorima u Minsku, pa će Kijev, stoga, morati da promeni taktiku.

  Najvažnije dostignuće za ovo vreme predstavlja sporazum o dodatnim merama za jačanje režima prekida vatre, koji je stupio na snagu 27. jula, primetio je Kravčuk.

  „Više nisu preduzeti nikakvi konkretniji koraci ka miru. Satima razgovaramo o različitim stvarima, ali u poslednje vreme nismo doneli nikakve konkretne odluke“, rekao je on.

  „Reći ću vam svoje mišljenje: ako se ništa ne dogodi do kraja godine, onda će, mislim, početak nove godine biti početak novog standarda za naše razumevanje situacije“, istakao je Kravčuk.

  Prema njegovim rečima, radi se o novim sankcijama protiv Rusije.

  „To bi mogle biti sankcije koje se tiču međunarodnog platnog sistema (SVIFT). To ćemo tražiti i zahtevati. Tražićemo i druge sankcije“, dodao je on.

  Poslednji samit „normandijske četvorke“ održan je u Parizu 9. decembra 2019. Na njemu su strane potvrdile da ne postoji alternativa Minskim sporazumima kao osnove za rešavanje situacije u Donbasu, a takođe se dogovorile da se za četiri meseca postigne sveobuhvatni prekid vatre, povlačenje snaga i sredstava sa novih oblasti duž kontakt linije, sprovede nova razmena zarobljenika i otvore novi prelazi.

  Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. Rusija je istakla i da je kontraproduktivno razgovarati sa Moskvom na jeziku sankcija.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Situacija u Donbasu (179)
  Tagovi:
  Leonid Kravčuk, Rusija, Minski sporazumi, Donbas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga