12:57 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2370
  Pratite nas

  Činjenica da je američki predsednik Donald Tramp potpisao „Rodčenkov zakon“ posledica je navike SAD da dominiraju u mnogim sferama, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

  „Zašto je nastao ovaj problem? Zato što su Sjedinjene Američke Države, rekla bih, tokom proteklih decenija navikle da dominiraju u mnogobrojnim sferama. Sport je imidž države i zaista predstavlja suštinu dostignuća u čitavom nizu oblasti. Njihovoj unutrašnjoj ideologiji protivreči da priznaju da više ne mogu da konkurišu prema opštim pravilima“, rekla je ona za televiziju „Zvezda“.

  Zaharova je istakla da Amerika nikada ne priznaje sopstvene poraze, neuspehe i nesposobnosti da predvodi „neku vrstu pokreta u kojem ona učestvuje“.

  „Eto tako je kod njih sve uređeno. Stoga se oni jednostavno izvlače iz okvira postojećih pravila i normi, propisuju ih za sebe ili izmišljaju nekakvu vrstu virtuelne stvarnosti i sve druge primoravaju da je prihvate kao stvarnu“, dodala je portparolka.

  Prema njenim rečima, „Rodčenkov zakon“ će omogućiti Vašingtonu da objasni odsustvo uspeha u sportovima koji su tradicionalni za SAD.

  „Kako se može objasniti da su SAD lideri, o čemu celom svetu govore, i istovremeno ne pobeđuju vrstama sporta koje su tradicionalne za njih? To treba nekako objasniti, a to može da se učini veoma jednostavno. Amerika govori o strašnoj Rusiji, nekakvoj globalnoj zaveri, doping mrežama koje su prekrile sve, svakakve mitove i legende. Ovim zakonom su, zapravo, otkriveni njihovi interesi“, zaključila je Zaharova.

  Podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp potpisao je u subotu takozvani „Rodčenkov zakon“, koji predviđa krivično gonjenje za korišćenje dopinga na takmičenjima na kojima učestvuju američki sportisti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  dominacija, SAD, zakon, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga