20:23 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1275
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o situaciji u Karabahu, ruski lider je informisao o aktivnostima mirovnjaka i naporima da se okončaju borbena dejstva, saopštila je pres-služba Kremlja.

  „Detaljno je razgovarano o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin informisao je o naporima na posredovanju preduzetim za okončanje borbenih dejstava, kao i aktivnostima ruskih mirovnih snaga raspoređenih na zahtev Bakua i Jerevana duž kontakt linije i Lačinskog koridora“, navodi se u saopštenju.

  Osim toga, naglašeno je da dosledna realizacija sporazuma zabeleženih u izjavi predsednika Azerbejdžana i Rusije i premijera Jermenije od 9. novembra, doprinosi opštoj stabilizaciji situacije u regionu.

  Lideri Rusije i Nemačke izrazili su spremnost za dalju saradnju u okviru Minske grupe OEBS-a.

  Situacija u Donbasu

  Putin i Merkelova su tokom telefonskog razgovora izrazili zadovoljstvo poštovanjem primirja u Donbasu koje je potpisano u julu u okviru kontakt grupe.

  Osim toga, ponovo je konstatovano da ne postoji alternativa Minskim sporazumima i značaj toga da Kijev ispuni obaveze koje je preuzeo na sebe.

  Takođe je izražena zabrinutost zbog nedostatka napretka u realizaciji političkih aspekata Minskih sporazuma iz 2015. godine, kao i zbog odluka „normandijske četvorke“ usvojenih pre godinu dana na samitu u Parizu.   

  U saopštenju se dodaje da su se Putin i Merkelova dogovorili da nastave rad u „normandijskom formatu“, uključujući i preko političkih savetnika lidera Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine.  

  Saopštenje nemačke vlade

  Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su telefonom o incidentu sa ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim, saopštio je nemački kabinet ministara za Sputnjik.

  „Savezna kancelarka Merkel održala je danas telefonski razgovor sa predsednikom Putinom. Savezna kancelarka i predsednik razgovarali su o temama: Nagorno-Karabah, Ukrajina (‘normandijski proces’) i incident sa Navaljnim“, rekao je sagovornik iz nemačke vlade.

  Predstavnik kabineta nije govorio o drugim detaljima razgovora.

  Tagovi:
  Angela Merkel, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga