12:48 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 220
  Pratite nas

  Odnosima Moskve i Berlina potrebno je resetovanje, rast prekograničnih pretnji zahteva dijalog između zemalja, a ne forsiranje konfrontacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom sastanka sa delegacijom stranke Alternativa za Nemačku u Moskvi.

  „Rusija i Nemačka imaju mnogo problema prema kojima zauzimamo različite stavove, ponekad i suprotne, ali u savremenom svetu to je prirodna stvar, a situacija, pre svega rast prekograničnih pretnji koje su zajedničke za čitavo čovečanstvo, upravo zahtevaju dijalog, potragu za ravnotežom interesa, a ne podsticanje konfrontacije, ne pokušavanje da se ometa dijalog“, rekao je Lavrov.

  On je primetio da je dolazak nemačkih političara u Rusiju dobra prilika za nastavak takvog dijaloga i traženje dodatnih dodirnih tačaka.

  „Veoma cenimo vaš doprinos održavanju naših odnosa koje treba ponovo razmotriti, a možda i to što se danas naziva resetovanje“, naglasio je ruski ministar.

  Kako je naveo, Mnogo u odnosima Moskve i Berlina nakupilo se mnogo ozbiljnih problema koji nastavljaju da se množe.  

  „U tom smislu, dijalog na svim nivoima – međuvladinom, međuparlamentarnom, međudruštvenom – u ovoj fazi poprima poseban značaj“, dodao je Lavrov.

  Takođe je naveo da je Moskva iznenađena pokušajima Berlina da spreči posetu nemačkih poslanika Rusiji.

  „Iskreno priznajem, pokušaji zvaničnog Berlina da spreči vaše putovanje izazvali su poprilično iznenađenje. Pokušaji stvaranja prepreka, stvaranja tehničkih i protokolarnih poteškoća. Posebno sam bio iznenađen histeričnom unutrašnjom diskusijom koja se pokrenula o vašem putovanju“, rekao je Lavrov na sastanku sa članovima Bundestaga.

  Delegacija partije Alternativa za Nemačku stigla je u Moskvu na poziv Državne dume Rusije.

  Tagovi:
  Rusija, Nemačka, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga