10:06 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  3971
  Pratite nas

  Sergej Šahraj, savetnik Borisa Jeljcina, nazvao je Mihaila Gorbačova glavnim krivcem za raspad SSSR-a.

  Prema rečima Šahraja, sam Beloveški sporazum je samo zapečatio raspad Sovjetskog Saveza, ali nije bio njen uzrok.

  „To je isto kao da optužiš lekara hitne pomoći što je potpisao smrtovnicu. Da li je lekar razumeo kakav papir potpisuje?“, napravio je Šahraj u intervjuu „Vzgljadu“.

  Bivši savetnik Jeljcina je takođe podsetio da je sporazum zahtevao ratifikaciju u parlamentima svih republika koju je podržao najveći broj poslanika.

  Po mišljenju Šahrija, već sredinom jeseni 1991. godine je bila izgubljena poslednja šansa da se sačuva SSSR.

  „Glavni razlog za to je bio brzi raspad Komunističke partije SSSR koji je završen već 1. oktobra. Negde je to išlo putem suda, kao u baltičkim državama, a negde se samoraspustila. Taj proces je pokrenuo Gorbačov. Kada se uvređeni na glavni komitet za vanredne situacije vratio u Moskvu iz Forosa, iznenada je podneo ostavku na mesto glavnog sekretara i predložio „svim poštenim komunistima“ da izađu iz KPSS“, izjavio je on.

  Podsetimo, lideri Rusije, Ukrajine i Belorusije Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič u decembru pre 29 godina stavili su tačku na istoriju Sovjetskog Saveza. Taj čuveni događaj odigrao se u jednoj lovačkoj vili u Beloveškoj šumi, nedaleko od belorusko-poljske granice. Međutim, istog dana nastao je drugi savez – Zajednica nezavisnih država sa ciljem da se umanje posledice raspada SSSR-a, ali i da se unaprede međusobni odnosi tih nekadašnjih sovjetskih republika.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SSSR, Boris Jeljcin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga