19:22 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  112304
  Pratite nas

  „Nastavićemo zajedničke vežbe kada istekne moratorij“, rekao je za Sputnjik ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, nakon sastanka sa zamenikom ruskog ministra odbrane Aleksandrom Fominom, aludirajući na septembarsku odluku Vlade Srbije da na šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima zbog pritiska EU.

  General Fomin i ambasador Lazanski su na sastanku u Moskvi razmotrili sva aktuelna pitanja bilateralne vojne saradnje.

  „Sastanak je bio posvećen razmatranju daljih koraka o vojno-tehničkoj saradnji između Ruske Federacije i Republike Srbije“, rekao je ambasador.

  Ruski oficir na školovanju u Beogradu

  Od 2021. godine na Komandno-štabnoj akademiji u Beogradu po prvi put će se školovati jedan ruski oficir, dodao je Lazanski.

  Zajedničke vojne vežbe, obuka i školovanje pilota, ruske donacije Srbiji i kupovina ruskog naoružanja — bile su samo neke od tema razgovora.

  Ambasador se zahvalio na pomoći koju je Rusija pružala Srbiji u suzbijanju pandemije virusa korona, kao i na donaciji šest „migova 29“, 30 tenkova T72MS i 30 borbenih oklopnih vozila BRDM-2.

  Istovremeno, Lazanski je u razgovoru sa Sputnjik podsetio da je Srbija od Rusije kupila sisteme za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1“, sedam helikoptera — i to četiri Mi-35 i tri Mi-17, a takođe i, kako je naveo, veći broj raketa za „migove 29“.

  „Saradnja se nastavlja i dalje“, podvukao je ambasador.

  On je rekao da su na sastanku naglašeni odlični odnosi između ministarstava odbrane dve zemlje.

  Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski
  Od 2021. godine na Komandno-štabnoj akademiji u Beogradu prvi put će se školovati jedan ruski oficir.

  „Nastavićemo i zajedničke vežbe kada istekne ovaj moratorij“, naveo je Lazanski, aludirajući na septembarsku odluku Vlade Srbije da na šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima zbog pritiska EU.

   U Rusiji se školuje pet srpskih pilota

  Ambasador je naveo da se trenutno u Rusiji besplatno školuje pet srpskih pilota za „migove 29“, ali da će taj broj biti povećan.

  „Od iduće godine se predviđa školovanje 12 pilota za helikoptere Mi-35 i još dva pilota za transportni avion An-26. Tražili smo od ruske strane da nam izađu u susret i da se poveća broj pilota. To je sve besplatno, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je odobrio, a to su velike pare — školovanje, trenažni letovi na avionima, pa obuka na trenažerima... Tako da će nam ruska strana izaći u susret po tim pitanjima“, rekao je ambasador.

  Lazanski je potvrdio i ranija pisanja Sputnjika da će Srbija sledeće godine biti domaćin Međunarodnih vojnih igara i to, kako je otkrio, u disciplini „Čuvar reda“ u kojoj se takmiči vojna policija.

  Međunarodne vojne igre spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska takmičenja na svetu, a prvi put su organizovane 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

  Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski sa zamenikom ruskog ministra odbrane Aleksandrom Fominom
  Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski sa zamenikom ruskog ministra odbrane Aleksandrom Fominom.

  Prve godine su održane u Rusiji, a nakon toga, na predlog Šojgua, i druge zemlje su počele da se priključuju i organizuju deo takmičenja na svojoj teritoriji. Ipak, najveći deo takmičenja se održava u Rusiji i to na kopnu, u vazduhu i na vodi.

  Takmičenje se odvija u oko 30 vojnih disciplina, a uključeni su svi rodovi vojske.

  Pripadnici Vojske Srbije na Vojnim igrama učestvuju svake godine od osnivanja. Ove godine su se takmičili u tri discipline: „Tenkovski biatlon“, „Snajperska granica“ i „Vojni reli“.

  Na ovom takmičenju vojnici iz različitih zemalja takmiče se u veštini, rukovanju tehnikom, stepenu obuke i discipline, proveravaju svoju spremnost...

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  vojne vežbe, Srbija, Rusija, Miroslav Lazanski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga