22:09 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Zapadni partneri pokušavaju da oduzmu Moskvi pravo da samostalno određuje svoju budućnost, primenjuju režim sankcija, ali ih Rusija zauzvrat poziva na pregovore, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju RT.

  Prema rečima ministra, namere zapadnih zemalja nisu skrivene, partneri čine sve da spreče Moskvu da postigne pozitivne rezultate u svojoj spoljnoj politici.

  „Naši partneri već su dokazali svoje navike i ciljeve u spoljnoj politici. Oni uopšte nisu povezani sa pomaganjem u rešavanju sukoba u interesu naroda određenog regiona sveta, već sa težnjom da ojačaju svoju reputaciju, promovisanjem lažno shvaćenog prestiža“, istakao je Lavrov.

  Ministar smatra da zapadne sile ne vole časnu konkurenciju nigde i ni u čemu. Kao odgovor na predloge za stvaranje opšteprihvatljivih kriterijuma koji bi svuda bili primenljivi, predstavnici Zapada iznose ideje koje će upotrebljavati kao sredstvo pritiska na druge.

  Pregovarajte... Svaki sporazum univerzalne prirode, bez obzira koliko je vremena potrebno da se postigne, uvek će biti stabilan, dosledan i ostvariv“, konstatovao je Lavrov.

  Politika sankcija neće postići rezultate, već će samo dovesti do konfrontacije, naglasio je ruski ministar. Pri tome je Moskva, prema njegovim rečima, spremna za svaki razvoj događaja.  

  Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je 9. decembra nacrt vojnog budžeta koji predviđa, između ostalog, proširenje još jednih sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, kao i niz drugih antiruskih mera.

  Istog dana, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da nema sumnje da će gasovod „Severni tok 2“ biti završen.  

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sankcije, Severni tok 2, Zapad, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga