10:52 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2081
  Pratite nas

  Američka „nevidljiva“ (stelt) tehnologija koja se koristi u avionima B-2 „Spirit“, F-22 „Raptor“ i F-35 „Lajtning 2“ je veoma ranjiva, smatra ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov.

  Ruski ekspert je za nedeljnik „Zvezda“ objasnio da u izveštajima o površini radarskog preseka opseg detekcije na kome su izvršena merenja nije uvek naveden, zato ovi podaci mogu biti pristrasni.

  Postoje informacije da je ruski lovac Su-35 sa radarom „Irbis“ u mogućnosti da otkrije petu generaciju američkih lovaca F-22 „Raptor“. On može otkriti američku letelicu na udaljenosti od 266 kilometara, zbog čega ona neće moći da ispaljuje rakete na 180 kilometara.

  Stelt tehnologija reflektuje ograničenu količinu energije u smeru suprotnom od radarske antene, a efikasnost sistema zavisi od frekvencija na kojima deluje neprijateljska protivvazduhoplovna odbrana, objasnio je Leonkov.

  „U osnovi su projektovani za H-opseg (centimetarsku talasnu dužinu) frekvencija“, primetio je stručnjak.

  U slučaju primene L-opsega (decimetarski talasi) ili Ka (milimetarski talasi), američke letelice mogu biti u opasnosti. Radari koji deluju u svim opsezima, čine „nevidljivu“ tehnologiju besmislenom, dodao je on.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Su-35, američki avioni, F-35, F-22, B-2 spirit, stelt
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga