00:34 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 860
  Pratite nas

  Ruska kosmička agencija „Roskosmos“ sklopila je ugovor vredan 4,2 milijarde rubalja (oko 47 miliona evra) za razvoj idejnog projekta svemirskog nuklearnog tegljača „Nuklon“ za letove na Mesec, Jupiter i Veneru, navodi se u dokumentima objavljenim na sajtu javnih nabavki.

  Sporazum između „Roskosmosa“ i konstruktorskog biroa iz Sankt Peterburga „Arsenal“ sklopljen je 10. decembra. Planirano je da se izrada idejnog projekta za „svemirski kompleks sa transportno-energetskim modulom na bazi nuklearne elektrane“ završi do jula 2024. godine.

  Na izradi elemenata nuklearnog tegljača na bazi transportno-energetskog modula sa megavatnom nuklearnom elektranom radi se od 2010. godine. Na međunarodnom avio-kosmičkom salonu MAKS-2019 prvi put je prikazana maketa, a ove godine i trodimenzionalna grafika rada tegljača u svemiru.

  Kako je u januaru rekao zamenik generalnog direktora „Roskosmosa“ Jurij Urličič, planirano je da se svemirski nuklearni tegljač lansira u orbitu 2030. godine u cilju testiranja leta. Nakon toga je planirana serijska proizvodnja i komercijalna upotreba.

  Prema rečima direktora Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka Anatolija Petrukoviča, naučnici će sledeće godine početi da razrađuju konkretne opcije za upotrebu nuklearnog tegljača. Jedan od mogućih projekata je uzimanje uzoraka zemljišta sa jednog od Jupiterovih satelita.

  Ranije je saopšteno da američki Kongres planira da uvede sankcije kompanijama „Roskosmosa“ koje rade sa radioaktivnim materijalima, uključujući i projekat svemirskog „nuklearnog tegljača“.

  Izvršni direktor „Roskosmosa“ Aleksandar Blošenko objavio je da će kosmički nuklearni tegljač „Nuklon“ moći da leti sa Venere do Jupitera u jednoj misiji, a već prvo lansiranje sonde postaće punopravna naučna misija.

  Tagovi:
  Roskosmos, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga