21:10 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 952
  Pratite nas

  Nova ruska orbitalna stanica, na čijem projektu radi raketno-kosmička korporacija „Energija“, može da radi beskonačno dugo.

  „Rok trajanja je neograničen“, navodi se u dokumentima korporacije u koje je RIA Novosti imala uvid.

  Trajnost se postiže u prvom redu menjanjem modula.

  Prema rečima rukovodioca Instituta kosmičke politike Ivana Mojsejeva, slična ideja je pre pet godina bila predložena „Roskosmosu“.

  „Pogledajte ruski deo Međunarodne kosmičke stanice. Decenije su prošle a on još nije dovršen. Postavlja se pitanje: Šta raditi nakon što se završi eksploatacija? Ako se u startu krene od principa da je modul odslužio svoj vek i da se zamenjuje drugim, onda stanica postaje ‘večna’ “, objašnjava on.

  Rusija ima veliko iskustvo u izgradnji orbitalnih stanica, ali je za svaku koja je do sada urađena određen rok korišćenja.

  Stanica „Mir“ je prvobitno trebalo da bude u upotrebi pet godina, a radila je 15. Predviđeni rok upotrebe MKS bio je 15 godina, ali stanica traje 26 godina, a razmatra se mogućnost njene upotrebe do 2030. godine.

  Do sada nikada nije razmatrana mogućnost da ona traje večno.

  Zamenik glavnog konstruktora u korporaciji „Energija“ Vladimir Solovjov je u oktobru rekao da će po konstrukciji nova stanica ličiti na stanicu „Mir“.

  Sastojaće se od najmanje pet modula – od osnovnog do komercijalnog u koji bi moglo da se smesti četvoro turista i koji bi imao i bežični internet.

  Prema planu, modula bi se izvodili u orbitu uz pomoć raketa-nosača „Angara – A5“ sa kosmodroma Pleseck ili Istočni.

  Kada jednom stanica bude gotova ona bi trebalo da bude veća od stanica „Mir“ i ruskog dela MKS, a njen položaj u orbiti na visini od 400 kilometara i pod uglom od 98 stepeni, omogućio bi nadgledanje cele površine Zemlje, pre svega Arktika i Severnog morskog puta.

  Tagovi:
  projekat, lunarna orbitalna stanica, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga