18:32 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11371
  Pratite nas

  Naučnici Sankt-Peterburškog politehničkog univerziteta Petar Veliki (SPbPU) napravili su prvi električni automobil u Rusiji koji je u potpunosti zasnovan na takozvanim „digitalnim blizancima“.

  „Ovo će biti prvi ruski električni automobil u potpunosti napravljen na osnovu dvostruke tehnologije i specijalizovanih digitalnih platformi. Pametni 'krosover' je konkurentan i u pogledu tehničkih i potrošačkih karakteristika, kao i u pogledu dizajna, sigurnosti i udobnosti i ispunjava međunarodne zahteve“, rekao je Aleksej Borovkov, šef inženjerskog centra SPbPU.

  Tehnologija digitalnog blizanca predstavlja digitalnu repliku podataka, procesa, sistema i digitalna simulacija stvarnosti, koja može biti korišćena u različite svrhe.

  Električni automobil je nazvan „Kama-1“. Napravili su ga stručnjaci iz Inženjerskog centra SPbPU kao deo platforme za dizajn električnog transporta od kompaktnog gradskog automobila do gradskih električnih autobusa od 18 metara koji ispunjavaju međunarodne uslove za sertifikaciju.

  Automobil može da razvije brzinu do 150 kilometara na sat i ima opseg kretanja do 250 kilometara u gradu, dok do 100 kilometara na sat ubrzava za manje od sedam sekundi.

  Dužina „krosovera“ je 3,4 metra, širina - 1,7 metara, visina - 1,6 metara, klirens - 160 milimetara.

  Prezentacija elektromobila se planira na izložbi „VUZPROMEKSPO-2020“ u Moskvi 10-11. decembra 2020. godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, električni automobil
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga