23:01 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  12761
  Pratite nas

  Joškar Ola – prestonica Republike Marij El, jedan je od najneobičnijih ruskih gradova, a u njemu se čak mogu čuti i priče iz srpske istorije, ali i legenda o tome kako je iz Hilandara na marijsku zemlju stiglo pravoslavlje.

  Ovaj grad se nalazi u centru evropskog dela Rusije, na oko 760 kilometara od Moskve. Pre više od četiri veka grad je osnovao ruski car Fjodor Prvi Zvonar, sin Ivana Groznog, a poslednjih godina grad se pretvorio u muzej arhitektonskih replika, pa ga danas nazivaju „Evropom u srcu Rusije“

  Joškar Ola – prestonica Republike Marij El
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Joškar Ola se nalazi u centru evropskog dela Rusije, na oko 760 kilometara od Moskve.

  Meštani pričaju da se u poslednjih desetak godina grad promenio do neprepoznatljivosti. Sam centar grada uređen je kao mala Evropa — ovde se istovremeno mogu videti Venecija, Firenca, Amsterdam i Briž, ali i Moskva i Sankt Peterburg. 

  Joškar Ola – prestonica Republike Marij El
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Ovaj grad nazivaju danas nazivaju „Evropom u srcu Rusije“.

  U Joškar Oli se mogu čuti i priče iz srpske istorije, koje je lokalno stanovništvo začinilo svojim legendama. Zato se na zdanju Nacionalne umetničke galerije nalazi sat sa kompozicijom na kojoj je predstavljen Hilandar i najpoštovanija ikona u srpskom narodu — ikona Bogorodice Trojeručice, koju su žitelji Damaska podarili Srbiji. Sveti Sava ju je doneo iz Damaska u Srbiju, gde se ona nalazila sve dok Turci nisu napali zemlju.

  Joškar Ola – prestonica Republike Marij El
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Na zdanju Nacionalne umetničke galerije nalazi sat sa kompozicijom na kojoj je predstavljen Hilandar i najpoštovanija ikona u srpskom narodu — ikona Bogorodice Trojeručice.

  Da bi je spasili, srpski monasi su stavili ikonu na magarca koji je prošao kroz turski vojni logor i tako su je spasili. Ali, on se nije zaustavio, nego je stigao na teritoriju Grčke, u čuveni manastir na Svetoj Gori, gde se do danas nalazi ova ikona Bogorodice Trojeručice, a potom je u ovom gradu smišljen nastavak te priče — iz tog atonskog manastira ponovo izlazi magarac i donosi nam ovde, na marijsku zemlju, pravoslavlje. 

  U Republici Marij El raspoređen je veliki broj najsavremenijih raketnih sistema, kao i raketna vojska strateške namene, čiji je jedan od glavnih zadataka odbrana Moskve u slučaju agresije na zemlju. 

  Joškar Ola – prestonica Republike Marij El
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Joškar Ola – prestonica Republike Marij El

  Ovde se danas mogu čuti i priče da se Joškar Ola svojevremeno nalazila na američkoj listi 30 gradova na koje bi u slučaju rata između Amerike i Sovjetskog Saveza trebalo prvo izvršiti napad. 

  Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Moja Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga