22:49 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 150
  Pratite nas

  Nova godina se bliži, a samim tim raste i broj takozvanih „crnih“ drvoseča koji pokreću lov na prelepe jelke. Prema preliminarnim procenama, u Rusiji se svake godine napravi šteta u visini od više hiljada evra.

  Najčešće „crne“ drvoseče postaju aktivni početkom decembra, kada je malo vremena ostalo do Nove godine. Međutim, kako navodi televizija "Zvezda", u Habarovskom kraju, Daleki istok Rusije, ove godine su ranije primećeni, već krajem oktobra. U prirodnom rezervatu Anjun ilegalne drvoseče su na varvarski način uspele da poseku više od stotinu stabala.

  U drugom delu Rusije, u Čeljabinsku, jedinice za zaštitu šuma su odlučile da spreče krivolov: izlaze na mesta divlje seče, prolazeći kroz snežne smetove terenskim vozilima i kvadrovima. Veliku pomoć u otkrivanju krivolovaca im pružaju i dronovi.

  Svake godine u ovo vreme strada veliki broj drveća, posebno jelke, borovi i kedar. Sa mladim drvećem se postupa humano, ono se seče u korenu i vadi se celo drvo, dok sudbina velikog drveća šokira ekologe. Veliko drveće seku na nekoliko delova i uzimaju samo najvrednije delove koje mogu prodati: vrhove jelki i grane, a sve ostalo ostaje da istrune u šumi. Pokušavajući da izveze drveće iz rezervata, jedan od natovarenih kamiona krivolovaca sleteo je s puta. Šteta od nelegalne seče premašila je milion rubalja.

  Prirodni rezervat Ergaki je pravi dragulj Sibira i Krasnojarskog kraja
  © Sputnik / Olivera Ikodinović

  Policijske racije se trenutno izvode u više regionima Rusije. Na primer, u šumama Severne Osetije su danonoćno aktivne patrole. 

  Božićni bazari se otvaraju širom zemlje, ali tamo je sve manje drveća, uglavnom se prodaje više borova ili jela. Primetno je da je potražnja za drvećem smanjena ove godine - Rusi sve više biraju veštačka božićna drvca.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ekolozi, Nova godina, Rusija, jelke
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga