22:16 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1840
  Pratite nas

  Drugi prekohorizontski radar „Kontejner“ stupiće na probno-borbeno dežurstvo u Amurskoj oblasti 2024. godine kako bi kontrolisao vazdušni prostor u istočnom strateškom pravcu, saopštio je Sputnjiku izvor iz vojno-industrijskog kompleksa.

  „Osnovna namena drugog radara 'Kontejner' jeste da poveća praćenje na istočnom strateškom vazdušno-kosmičkom pravcu, između ostalog i u svetlu povećane aktivnosti američke avijacije, kao i u cilju blagovremenog suprotstavljanja potencijalnim vazdušnim pretnjama kao što su krstareće i hipersonične rakete“, rekao je naš izvor.

  Prema njegovim rečima, istočni strateški pravac obuhvata čukotski, kamčatski i sahalinsko-pacifički vazdušni pravac.

  Novi radar će biti testiran 2023-2024. godine“, dodaje sagovornik.

  Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, planirano je da se jedan od novih prekohorizontskih radara postavi na istoku Rusije. Takođe je saopšteno da je 2020. godine broj izviđačkih aviona kod ruskih granica povećan za 40 odsto, u poređenju sa 2019. godinom.

  Od 1. decembra 2019. godine u Mordoviji je stavljen u službu prvi prekohorizontski radar „Kontejner“. Stanica može da detektuje letelice na udaljenosti od 1,5 hiljada kilometara od granice Rusije iznad teritorije Istočne Evrope i dela Zapadne i Severne Evrope, nad nekoliko zemalja Bliskog istoka. Rad radara zasnovan je na principu refleksije radio-signala od Zemljine jonosfere. „Kontejner“ može da otkrije bilo koji avion, krstareću raketu, pa čak i hipersonične letelice.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Radar „Kontejner“, Amurska oblast, Rusija, radar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga