07:59 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  12114
  Pratite nas

  Savet Federacije Rusije usvojio je zakon o garantovanju imuniteta bivšim predsednicima.

  Prema nacrtu zakona, predsednik Ruske Federacije koji je prekinuo vršenje svojih dužnosti ima imunitet, ne može biti krivično ili administrativno gonjen, kao ni pritvoren, uhapšen, podvrgnut pretresu, ispitivanju ili ličnom pregledu. Njegov imunitet se prenosi i na stambene i kancelarijske prostorije koje koristi, transportna sredstva koja koristi, sredstva veze, dokumente i prtljag koji mu pripadaju i njegovu prepisku.

  Takođe je predloženo da se propiše da Savet Federacije može bivšem predsedniku oduzeti imunitet samo na osnovu optužbe Državne dume za veleizdaju ili izvršenje drugog teškog krivičnog dela, koje se mora potvrditi zaključkom Vrhovnog suda o postojanju znakova krivičnog dela u postupcima bivšeg šefa države i zaključkom Ustavnog suda o poštovanju utvrđenog postupka za podizanje optužnice.

  Odluka Državne dume o podnošenju optužbi i odluka Saveta Federacije o ukidanju imuniteta bivšem predsedniku moraju se usvojiti sa dve trećine glasova ukupnog broja senatora, odnosno poslanika, na inicijativu najmanje jedne trećine poslanika Državne dume i uz prisustvo zaključka specijalne komisije Državne dume. Savet Federacije mora rešiti pitanje oduzimanja imuniteta najkasnije tri meseca nakon pokretanja optužbe. Ako Savet Federacije ne donese odluku u roku od tri meseca, smatraće se da je optužba odbačena.

  Nakon usvajanja u Savetu Federacije, zakon, da bi stupio na snagu, treba da potpiše predsednik Rusije Vladimir Putin.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kremlj, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga