23:12 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 241
  Pratite nas

  Situacija u vezi sa američkim nuklearnim oružjem u Evropi ozbiljno zabrinjava i taj problem ima samo jedno realno rešenje, a to je njegovo povlačenje, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Nuklearne misije NATO-a direktno protivreče glavnim odredbama Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, članu jedan i članu dva. Pored toga, nenuklearne zemlje, gde se skladišti nuklearno oružje, faktički krše svoje sporazume o garancijama koje imaju sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju. Aktuelna situacija u vezi sa američkim nuklearnim oružjem koje se nalazi u Evropi izaziva najozbiljniju zabrinutost kako u strateškom kontekstu, tako i u pogledu osiguravanja autoriteta i održivosti Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja“, izjavila je Zaharova.

  Prema njenim rečima, ruska strana je ubeđena da taj problem, koji ocenjuje kao veoma ozbiljan, ima samo jedno realno rešenje.

  „Ono predviđa povlačenje kompletnog američkog nuklearnog naoružanja na teritoriju SAD, uklanjanje infrastrukture koja omogućava skladištenje, održavanje i brzo raspoređivanje oružja u evropskim zemljama NATO-a, kao i prekid održavanja obuka i vežbi koje su povezane sa pripremom oružanih snaga nenuklearnih zemalja Alijanse da koriste to oružje“, zaključila je Zaharova.

  Ranije je portparolka izjavila da američke vojne vežbe u Evropi sa razvojem primene nuklearnog oružja destabilizuju situaciju u svetu, a posebno u pozadini krize nastale u oblasti kontrole naoružanja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, SAD, Evropa, nuklearno oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga