10:30 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  24106
  Pratite nas

  Nakon odluke vlasti u Sofiji da proteraju ruskog diplomatu zbog navodne špijunaže, u Moskvi ističu da se radi o delu opšte kampanje za diskreditaciju Rusije.

  Šef Odbora Dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki dodao je da će Rusija adekvatno i pravovremeno reagovati.

  Kako je istakao, ovo nije prvi slučaj proterivanja ruskih diplomata u Bugarskoj. Time se samo podgreva antiruska histerija, rekao je on, dodajući da je sada izvučena karta NATO očigledno s ciljem da se održi mit o ruskoj agresiji i pretnji.

  Senator Konstantin Kosačov takođe ističe činjenicu da ovo nije prvi slučaj da Sofija ovako postupa i podseća da Bugarska služi kao neko ko širi tezu NATO o tzv. ruskoj pretnji.

  „Biti glasnik ambicija i interesa drugih država je nezavidna misija za bilo koju zemlju ukoliko nije spremna da žrtvuje svoj suverenitet u korist pogrešno shvaćenih savezničkih obaveza“, rekao je Kosačov.

  Prethodno je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je ruskog diplomatu proglasilo za personu non grata i naložilo mu da napusti zemlju u roku od 72 sata zbog prikupljanja vojnih informacija.

  Bugarsko Tužilaštvo iznelo je tvrdnje da je diplomata, između ostalog, prikupljao informacije o broju američkih vojnika na teritoriji Bugarske u okviru vojnih vežbi.

  Tagovi:
  reagovanje, Bugarska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga