00:29 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 545
  Pratite nas

  Rusija i Saudijska Arabija pripremile su mapu puta za razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje koja će biti potpisana u prvoj polovini naredne godine. Do marta 2021. biće predstavljena i 74 nova zajednička projekta, čija je realizacija predviđena za blisku budućnost.

  Sve to dogovoreno tokom sastanka zamenika ruskog premijera Aleksandra Novaka i ministra energetike Saudijske Arabije Abdela Aziza ben Salmana.

  „Krajem marta održaćemo novu sednicu zajedničke Komisije za saradnju u raznim oblastima i do tada ćemo predstaviti 74 nove inicijative koje će biti realizovane u skoroj budućnosti“, rekao je saudijski ministar.

  Novak je dodao da se u ovom trenutku u Rusiji realizuje 30 projekata uz finansijsku podršku Rijada u visini od dve i po milijarde dolara. Reč je o projektima iz oblasti saobraćaja, tehnologije, veštačke inteligencije.

  Novak je dodao da je Saudijska Arabija za Rusiju strateški partner na Bliskom istoku i da se odnosi između dve zemlje nalaze na visokom nivou.

  On je podsetio da je prošle godine bio potpisan program razvoja trgovinsko-ekonomskog razvoja s ciljem da do 2024. godine obim robne razmene između dve zemlje dostigne pet milijardi dolara.

  „Sa zadovoljstvom smo danas konstatovali da se u odnosu na prošlu godinu naša razmena povećala za 60 odsto“, rekao je Novak.

  Oblasti u kojima se saradnja najviše razvija su, pored saobraćaja, i industrija, poljoprivreda, energetika.

  Tagovi:
  saradnje, Saudijska Arabija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga