06:04 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1621
  Pratite nas

  Stručnjaci vodećeg naučnog instituta ruske svemirske korporacije „Roskosmosa“ CNIImaš predlažu da se mali sateliti lansiraju pomoću projektila-nosača iz elektromagnetnih topova, navodi se u materijalu objavljenom u časopisu „Vestnik NPO 'Lavočkin'“.

  „Prema našem mišljenju, s vremena na vreme je svrsishodno oceniti stare ideje o pristupu okolo zemaljskom svemirskom prostoru sa stanovišta savremenih tehnoloških mogućnosti. Jedna od tih ideja je stvaranje zemaljskih sistema za dinamičko ubrzanje mase. Ideju je prvi put izneo Žil Vern u naučnofantastičnom romanu 'Put na Mesec“ 1865. godine“, navodi se u izveštaju.

  Ono što je tada bila fikcija sada se može realizovati, kada su ove tehnologije i materijali postali dostupni, smatraju naučnici.

  „Svemirski top“ se izdvaja od drugih metoda neraketnog pristupa svemiru po tome što ga je u principu moguće realizovati na tehničkom nivou koji danas postoji, navodi se u dokumentu.

  Jedan od načina takvog lansiranja satelita naziva se linearni elektromagnetni akcelerator i predstavlja lansirnu cev i motor snage deset megavata. Potrebno je da se rasporedi na uzvišenje od dva-tri kilometra.

  Druga opcija koju stručnjaci predlažu je prstenasti akcelerator mase – prstenasta potisna vakuumska cev prečnika od nekoliko kilometara, postavljena na padini planine sa cevima kroz koje će se projektil-nosač sa satelitom lansirati u svemir. Prstenasti ubrzivač ima elektromotor od 20 megavata koji bi mogao da ubrza masu od 2.000 kilograma do devet kilometara u sekundi za samo jedan sat.

  Kao nedostatke elektromagnetnih topova naučnici navode prekomerna preopterećenja prilikom lansiranja satelita. Među prednostima, u odnosu na tradicionalne svemirske rakete-nosače su niski troškovi lansiranja i visoka operativnost lansiranja.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Žil Vern, lansiranje, sateliti, Roskosmos
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga