06:00 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31199
  Pratite nas

  Ratna mornarica SAD će usvojiti „agresivniju vojnu strategiju prema Rusiji i Kini“, piše „Gardijan“, pozivajući se na veliki izveštaj komande Korpusa morske pešadije, ratne flote i obalske straže SAD.

  U izveštaju se navodi da su Kina i Rusija postali „odlučniji rivali“ SAD i da Kina predstavlja „najozbiljniju dugoročnu stratešku pretnju“.

  „Naše vojne baze kojih ima po celom svetu, svakodnevno su u kontaktu sa kineskim i ruskim vojnim brodovima i avionima“, navodi se u izveštaju.

  Kako se navodi, u slučaju rata i Kina i Rusija će, verovatno, pokušati prve da zauzmu teritoriju potencijalnog konflikta, pre nego što SAD i njihovi saveznici mogu efikasno da reaguju.

  Kako bi se sačuvala strateška prednost, Vašington planira da modernizuje ratnu mornaricu za račun manjih brodova, sa većim manevarskim mogućnostima, pa čak i daljinski upravljanim brodovima.

  U Rusiji su više puta saopštavali da oni ne planiraju agresivna dejstva prema SAD i drugim zapadnim državama. Štaviše, oni su primetili porast vojne aktivnosti Vašingtona i bloka NATO-a u blizini svojih granica.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga