09:58 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 271
  Pratite nas

  Ministarstvo inostranih poslova Rusije je, pozivajući se na procene specijalizovanih kompanija u oblasti informacione bezbednosti, saopštilo da veliki deo štetnih aktivnosti dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država.

  „Prema procenama vodećih stranih i ruskih kompanija u oblasti informacione bezbednosti, većina sajber-pretnji u informacionom prostoru u celini dolazi sa američke teritorije“, izjavio je u intervjuu za Sputnjik zamenik ruskog ministra inostranih poslova Oleg Siromolotov.

  On je podsetio na izveštaj Privremene komisije Saveta federacije za zaštitu državnog suvereniteta i sprečavanje mešanja u unutrašnje stvari Rusije od 15. jula 2020. godine. U tom izveštaju je pružena statistika o uticaju na informacione resurse Rusije tokom glasanja za izmene Ustava Ruske Federacije sprovedenog ovog leta.

  „Masovni DDOS-napadi zabeleženi su sa teritorije SAD, Nemačke, Velike Britanije, Singapura, Tajvana, Ukrajine i brojnih zemalja Zajednice nezavisnih država“, dodao je Siromolotov.

  Saradnja sa EU u borbi protiv terorizma

  Istovremeno, on je istakao da ruska saradnja sa evropskim partnerima u borbi protiv terorizma nastavlja da se intenzivira.

  „To se ne dešava toliko zbog naleta terorističke aktivnosti u Evropi, koliko zbog zajedničkog razumevanja potrebe za borbom protiv terorizma“, odgovorio je zamenik ministra na pitanje da li su evropske zemlje počele konstruktivnije da se odnose prema saradnji s Rusijom u vezi sa protivterorizmom u svetlu terorističkih napada i „eksplozije“ ekstremizma u zemljama Evropske unije.

  Siromolotov je dodao da Rusija pozitivno gleda na saradnju sa Španijom, Francuskom, Italijom i nekim drugim zemljama i da se nada da će se „takav naboj nastaviti, kao i saradnja na nivou spoljnopolitičkih resora i specijalnih službi“.

  „Što se tiče novih terorističkih napada, neophodno je ostati na oprezu, bez obzira na prisustvo ili nemanje konkretnih informacija o bilo kojoj zemlji, i ne dati teroristima ni najmanju šansu da ostvare svoje mizantropske planove“, dodao je on.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rusija, sajber-pretnje, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga