18:05 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 741
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države povećavaju prisustvo svojih borbenih brodova na Arktiku, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

  „Povećava se prisustvo američkih brodova u Arktičkom regionu“, rekao je on.

  Prema rečima ministra, NATO doživljava Rusiju kao svoju glavnu pretnju.

  „Ove godine se proširila geografija izazova za našu zemlju, porasla je uloga vojne snage u rešavanju međunarodnih problema. NATO vidi Rusiju kao svoju glavnu pretnju i jača vojni potencijal kod njenih granica“, istakao je on.

  S tim u vezi, Šojgu je rekao da se intenzitet američkog izviđanja u blizini ruskih granica 2020. godine povećao za 15 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

  „Za 15 odsto je povećan intenzitet izviđačkih i demonstracionih akcija američkih aviona i brodova blizu ruskih granica u odnosu na 2019. godinu“, izjavio je ministar.

  Borbene sposobnosti ruske vojske povećane za 13 odsto

  Istovremeno, Šojgu je na proširenom sastanku kolegijuma ruskog Ministarstva odbrane naglasio da su borbene sposobnosti oružanih snaga Rusije povećane za 13 odsto u 2020. godini.

  „Oružane snage su ispunile sve zadatke namenjene za ovu godinu. Njihove borbene mogućnosti porasle su za 13 odsto. Osiguran je traženi nivo održavanja odbrambenih sposobnosti zemlje“, dodao je ministar odbrane.

  On se osvrnuo i na izgradnju najnovije radarske stanice „Jahroma“ u Sevastopolju, rekavši da će se sa radovima započeti 2021. godine.

  „Sledeće godine Ministarstvo odbrane treba da reši brojne prioritetne zadatke. ... Početi radove na izgradnji radarske stanice u Sevastopolju“, zaključio je ministar.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ruska granica, Amerika, Sergej Šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga