21:27 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1370
  Pratite nas

  Rusija neće nikoga sustizati i nešto tražiti, neće zaostajati za potencijalnim konkurentima u vojnoj oblasti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

   

  „Brzina promena u naučno-tehničkoj oblasti je izuzetno velika, veoma je važno da se ništa ne propusti, pažljivo posmatra kakve se mogućnosti otvaraju u vezi sa razvojem“, konstatovao je ruski lider.

  On je naglasio da se ni u kom slučaju „ne sme živeti na lovorikama“. „Znamo i moramo biti svesni činjenice da vodeće svetske vojske troše ogromna, u poređenju sa nama neuporediva sredstva kako bi obezbedile svoju superiornost. Mi nećemo dozvoliti da u bilo čemu zaostajemo za njima. Želim da to svima bude jasno“, rekao je Putin.

  Predsednik je podsetio na narodnu mudrost da je „najgore sustizati i tražiti. A ako ne budemo ponovo morali da sustižemo, nećemo morati ni da tražimo“.

  Planovi za „Avangard“ 

  Planira se da se novo rusko strateško oružje – hipersonični bojevi blok „Avangard“ postavlja na perspektivne raketne sisteme, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

  „Imamo oružje kakvog nema na svetu. Pre svega, naravno, radi se o hipersoničnom oružju. Sada razvijamo planove kako da sa ‘Stileta’, na koje se postavlja ‘Avangard’, pređemo na perspektivne raketne sisteme u razvoju – borbeni manevarski blok“, objasnio je predsednik.

  „Avangard“ je novi ruski strateški raketni sistem sa hipersoničnim bojevim blokom. Poznato je da su se u početku bojevi blokovi „Avangarda“ postavljali na interkontinentalne balističke rakete (ICBM) UR-100N UTTH, a kasnije će njihovi nosači biti nove interkontinentalne rakete „Sarmat“.  

  Vašington ne odgovara na predlog o produženju Sporazuma o ofanzivnom naoružanju

  Sjedinjene Američke Države nisu odgovorile na predloge Rusije o produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, koji ističe u februaru 2021. godine, podsetio je ruski predsednik.

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Pavel Bednяkov

  „Ne postoji sigurnost ni u vezi sa Sporazumom o strateškom ofanzivnom naoružanju koji, kao što je poznato, ističe u februaru sledeće 2021. godine. Više puta smo izjavljivali da smo spremni da produžimo ovaj sporazum. Nema odgovora“, rekao je Putin.

  Predsednik Rusije predložio je u oktobru da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja produži na godinu dana bez ikakvih preduslova. Sporazum ostaje na snazi deset godina (do 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  oružje, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga