22:00 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  112217
  Pratite nas

  Rusija uz pomoć kampanja dezinformacija deluje protiv interesa EU i NATO-a na Zapadnom Balkanu, navodi se u pregledu Alijanse.

  „Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija su pod najvećim uticajem ruske informacione operacije koja pokušava da oslabi (uticaj) EU i NATO-a u regionu“, navodi se u dokumentu.

  Kako tvrdi Alijansa, glavne dezinformacije koje Rusija širi preko medija na srpskom jeziku na zapadnom Balkanu, izražavaju se kroz „demonizaciju SAD i NATO-a, predstavljanju EU kao slabe i podeljene, u veličanju ruske vojne moći i superiornosti njene vakcine protiv kovid 19 i tvrdnji da su zapadni proizvođači vakcina korumpirani“, kao i u raspirivanju međuetničke napetosti.

  Pri tome, NATO se istovremeno poziva na nedavno istraživanje Evropskog parlamenta o dezinformacijama u kojem se Srbija naziva „odskočnom daskom za rusku operaciju dezinformacijama na zapadnom Balkanu“.

  U pregledu se naglašava da se sadržaj koji stvara ruska propaganda koristi u regionu koji tradicionalno ima pozitivnu sliku o Rusiji i u kojem na društvenom mišljenje još uvek utiču etnički konflikti iz devedesetih godina. U NATO-u naglašavaju da, „za razliku od istočnog oboda EU i članica NATO-a, u regionu nema negativnog iskustva sa Moskvom“. Između ostalog, po mišljenju Alijanse, u medijima na srpskom jeziku se upravo Rusija predstavlja u najpozitivnijem svetlu.  

  Kao rezultat toga, naglašavaju u NATO-u, bez obzira na podatke ispitivanja javnog mnenja koji pokazuju da stanovništvo Srbije, BiH i Crne Gore želi ulazak u EU, u Srbiji se smanjuje popularnost EU i NATO-a, dok sa druge strane, prevladava pozitivno mišljenje o Rusiji i Kini.

  „Rusija je u propagandi koristila potencijal bilateralne saradnje sa slovenskom braćom, kako bi istovremeno slala signal Zapadu i osvajala srca i umove lokalnog stanovništva“, navodi se u dokumentu gde se kao primer ovakve aktivnosti pominju zajedničke vojne vežbe Rusije i Srbije.

  Ipak, po mišljenju NATO-a, zapadni Balkan će, verovatno, nastaviti da bude „plodno tlo“ za širenje stranih dezinformacija zbog kombinacije spoljnih i unutrašnjih faktora.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Balkan, NATO, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga