19:36 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 632
  Pratite nas

  Direktor ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin uputio je pismo direktoru NASA Džimu Brajdenstajnu u vezi sa američkim sankcijama preduzećima ove državne korporacije.

  Pismo je datirano 1. decembra, a 30. novembra je administracija Donalda Trampa pripremila nacrt novog američkog spiska sankcija, na kojem će prvi put biti preduzeća „Roskosmosa“.

  „Nedavno su se u medijima pojavile informacije o dodatnim merama antiruskih sankcija koje priprema američka administracija usmerenim, između ostalog, protiv ruske raketno-kosmičke industrije“, navodi se u pismu.

  „S obzirom na gore navedeno, molim vas da potvrdite ove informacije i, ako su pouzdane, obavestite o planiranim postupcima koje će NASA preduzeti kako bi sprečila ispunjavanje rokova na Međunarodnoj svemirskoj stanici“, dodaje se u pismu.

  Rogozin je, takođe, nazvao ove američke sankcije nezakonitim i glupim.

  „One su nezakonite, uostalom, kao i sve ranije uvedene sankcije protiv ruskih fizičkih i pravnih lica“, rekao je Rogozin za Sputnjik.

  Rogozin je istakao da su sankcije „glupe, jer su kao ‘krajnji vojni korisnici’ proizvoljno navedene kompanije koje to nisu“.

  On je objasnio da je CNIImaš (ruski naučni centar za rakete i svemirske letelice) vodeći granski naučni institut, u čijem sastavu je kontrolni centar za letove na Međunarodnu svemirsku stanicu, gde se trajno nalazi grupa stručnjaka agencije NASA.

  „Zar ne bi trebalo da znaju da tamo nema ništa što bi moglo povezati ovu instituciju sa vojnim istraživanjima?“, dodao je Rogozin.

  Direktor „Roskosmosa“ takođe je rekao da zahteva od američke vlade da ukine uvedene sankcije „Roskosmosu“.

  Radi očuvanja našeg zajedničkog cilja, zahtevam da vlada SAD odmah ukine ove sankcije protiv naših preduzeća. Smatraćemo da je ovo bio ‘nesporazum’“, rekao je Rogozin.

  Trambolina radi, Amerikanci pljunuli u bunar

  Rogozin je američke sankcije proizvođaču raketa-nosača „Sojuz“ takođe nazvao čudnim.  

  „Ili, na primer, raketni centar ‘Progres’, koji je takođe na čudan način dospeo na ovaj spisak sankcija. Ovo preduzeće iz Samare pravi legendarne rakete-nosače ‘Sojuz 2’, pomoću kojih svemirski brodov ‘Sojuz MS’ već 10 godina doprema američke astronaute na MSS“, istakao je on.

  Nakon što su Amerikanci povukli iz upotrebe sistem sa posadom „Spejs šatl“ 2011. godine, Rusija devet godina lansirala posade na MSS u svemirskim brodovima „Sojuz“. Od 2020. godine posade su počele da pristižu na američkim brodovima „Kru dragon“ kompanije „Spejs Iks“ Ilona Maska.

  „Sada se ispostavlja da je kod naših američkih kolega ponovo ‘proradila trambolina’ i prvo što su uradili bilo je da pljunu u samarski bunar. Zar nije prerano, kolege? Šta ako se vaša ‘trambolina’ iznenada opet polomi i ponovo budete morali da zadovoljite svoju strast prema svemiru iz našeg bunara?“, dodao je Rogozin.

  U ponedeljak je objavljen sankcioni spisak na sajtu američkog Ministarstva trgovine na kojem se prvi put nalaze preduzeća „Roskosmosa“: Raketno-kosmički centar „Progres“ (proizvodi rakete „Sojuz“) i glavni naučni institut državne korporacije CNIImaš (koji obuhvata i Centar za kontrolu letova).

   

  Tagovi:
  sankcije, Dmitrij Rogozin, Roskosmos
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga