08:45 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  0 400
  Pratite nas

  Zemlje koje su inicirale sankcije protiv Rusije zbog slučaja navodnog trovanja Alekseja Navaljnog nisu predočile nikakve dokaze o tome ne samo Rusiji nego ni svojim partnerima u EU, saopšteno je u Moskvi. Kako je istaknuto, Rusija je preduzela recipročne mere i proširila „crni spisak“ građana EU kojima će biti zabranjen ulazak u zemlju.

  Saopštenje Ministarstva inostranih poslova usledilo je nakon što je završen razgovor da diplomatskim predstavnicima Francuske, Nemačke i Švedske u Rusiji.

  „Konfrontaciona politička odluka, koja je u suprotnosti s međunarodno-pravnim prerogativima Saveta bezbednosti UN i helsinškim principima o nemešanju u unutrašnja pitanja, bila je doneta u žurbi i tajnosti“, navode u Ministarstvu i ističu da će Moskva i ubuduće odgovarati na neprijateljske poteze zapadnih zemalja.

  Rusija, kako se navodi, smatra da je apsolutno neprihvatljivo usvajanje sankcija EU  prema državljanima Rusije pod izgovorom da su navodno umešani u incident s Navaljnim.

  Kao odgovor, Rusija će proširiti „crni spisak“ državljana EU kojima će biti zabranjen ulazak na teritoriju Rusije, a u taj spisak biće uključeni i oni koji su vršili pritisak da se uvedu sankcije.

  O tome su obaveštene diplomate na sastanku, a odgovarajuće saopštenje biće upućeno i Delegaciji EU u Moskvi.

  Podsetimo, Francuska i Nemačka inicirale novi paket sankcija protiv Rusije.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“, a potom je saopštila da su laboratorije u Francuskoj i Švedskoj ponovile analize uzoraka Navaljnog i potvrdile da je otrovan tom supstancom.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  Tagovi:
  Aleksej Navaljni, odgovor, sankcije, EU, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga