23:24 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 300
  Pratite nas

  Uticaj spoljnih sankcija na politiku koju vode Rusija i Kina je skoro pa ništavan, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusij Dmitrij Medvedev.

  Prema njegovom mišljenju, stavljanje ruskih i kineskih kompanija i resora na isti spisak je „indikativno“, jer se Moskva i Peking „zalažu za potpuno ukidanje sankcionih mehanizama u periodu zajedničke borbe protiv virusa korona“.

  „Ali, očigledno borba pritiv kovida 19 nije prioritet američkih vlasti. Važnije im je da javno pritiskaju tastaturu omiljene sankcione politike i da na kraju utvrde politiku nove administracije. A što se tiče spoljnih sankcija – njihov uticaj na promenu politike Rusije i Kine je poznat. Taj uticaj je praktično ništavan“, istakao je Medvedev na svojoj stranici na Vkontakte.

  Bivši ruski premijer je takođe rekao da neutemeljena ograničenja Sjedinjenih Američkih Država protiv Rusije i Kine blokiraju međunarodnu razmenu robe, slobodu trgovine, kao i da eliminišu potencijalne konkurente.

  „To očigledno nema veze sa unutrašnjim problemima razvoja SAD ni sa izmišljenim pretnjama sa ruske i kineske strane. U suštini je reč o zloupotrebi koncepta 'nacionalne bezbednosti' u korist dela američkog političkog establišmenta koji zarađuje poene na raspirivanju rusofobije i sinofobije (mržnje i iracionalnog straha od Kine)“, naglasio je on.

  On je primetio da je administraciju aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa prekrio talas „oproštajnih aktivnosti“.

  „Potrebno je vreme da se uvedu nove sankcije protiv velikog broja ruskih i kineskih kompanija. I organi izvršne vlasti su takođe potpali pod raspodelu što je samo po sebi glupo, jer se oni u svakoj zemlji stvaraju da upravljaju državom, a ne za komercijalne aktivnosti. Prateći tu štetnu logiku, naše zemlje moraju da kazne Stejt department i uopšte obustave spoljne veze s Amerikancima“, napisao je Medvedev.

  Podsetimo, američko Ministarstvo trgovine je ranije objavilo spisak 103 kompanije iz Rusije i Kine koje su, prema mišljenju Vašingtona, povezane sa oružanim snagama i prema njima primenjuje ograničenja na izvoz. Sankcioni spisak formalno uključuje 45 ruskih kompanija, ali zapravo reč je o 41 preduzeću pošto se neka dupliraju.

  Na udaru sankcija su, između ostalih, Ministarstvo odbrane, kompanije „Tupoljev“, „Suhoj“, „Rosteh“, neka preduzeća „Rosatoma“, Spoljna obaveštajna služba.

  S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija na odgovarajući način zaštititi svoje interese u svetlu novih američkih sankcija prema Ministarstvu odbrane i čitavom nizu istaknutih ruskih kompanija.

  Tagovi:
  američke sankcije, sankcije, sankcije Rusiji, Dmitrij Medvedev, uticaj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga