04:50 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11451
  Pratite nas

  Predsednik odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Konstantin Kosačov reagovao je na reči ukrajinskog politikologa koji je predložio da se ruskoj floti „priredi Perl Harbor“, rekavši da Rusija neće dopustiti razgovor jezikom sile i da je bi čak i hipotetički pokušaj upotrebe sile protiv nje za Ukrajinu bio smrt.

  „U Ukrajini vlada pseudopatriotska, a u osnovi nacionalistička histerija. Preostaje da se nadamo da ta histerija nije do kraja zahvatila one koji su na vlasti u zemlji, jer svaki pokušaj rešavanja sukoba na jugoistoku nasilnim putem već će biti kršenje postojećih dogovora, između ostalog Minskih sporazuma“, rekao je senator za televiziju „Zajedno-RF“.

  Kosačov je naglasio da Rusija „nikome ne preti, ali neće dozvoliti razgovor jezikom sile, a kamoli vojne“.

  „Čak i u hipotetičkom slučaju, svaki pokušaj upotrebe sile protiv ruskog Krima ili drugog dela ruske teritorije biće za Ukrajinu nalik smrti. I svi to treba da shvate“, dodao je političar.

  Ranije je na ukrajinskoj televiziji „Prjamoj“ doktor socijalne ekonomije Zinovij Svereda izjavio da preduzme Ukrajina, da bi zaštitila svoje interese, između ostalog, treba da digne u vazduh Kerčki most i priredi ruskoj floti „novi Perl Harbor“.  

  Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  smrt, Perl Harbor, Konstantin Kosačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga