15:39 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  0 111
  Pratite nas

  Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je za agenciju DPA da smatra da je „istraga“ novinara „Špigla“ i drugih medija o incidentu sa blogerom Aleksejem Navaljnim, čija su saznanja već demantovana u Moskvi, potvrda onoga što nemačke vlasti već znaju, ali da se ne planiraju nove posledice u vezi sa podacima istrage.  

  Prema rečima nemačkog ministra, rezultati nisu „ni novi, ni neočekivani“, a Evropska unija uvela je kaznene mere „protiv onih koji su politički odgovorni za ozbiljno kršenje Konvencije o hemijskom oružju“.

  „Činjenica da je to sada ponovo dorađeno i da su to novinari potkrepili, smatramo kao potvrdu... Međutim, na osnovu toga neće biti novih posledica“, istakao je Mas.

  Prošle nedelje Navaljni je sinhrono sa američkim televizijskim kanalom Si-En-En, nemačkim časopisom „Špigl“ i portalom „Belingket“, koji je poznat po antiruskim zavereničkim člancima, objavio materijal u kome tvrdi da zna imena osam „oficira FSB-a“ koji su, prema njegovim rečima, više puta pokušavali da ga otruju, ali bez uspeha. Navaljni tvrdi da su „oficiri FSB-a“ putovali za njim u ruske regione, uključujući navodno i Novosibirsk i Tomsk, o čemu on ranije nije znao. Pri tome on nije naveo dokaze da su ti ljudi počinili bilo kakve konkretne radnje koje su dovele do trovanja.

  Incident sa Navaljnim 

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Nemačka klinika „Šarite“ saopštila je 23. septembra da je on otpušten iz bolnice

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  Tagovi:
  Aleksej Navaljni, Rusija, sankcije, Hajko Mas
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga