12:40 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 380
  Pratite nas

  Državna duma Rusije usvojila je na plenarnoj sednici zakon o recipročnim sankcijama za cenzuru protiv ruskih medija.

  Prema zakonu, strane internet platforme suočiće se sa merama za ograničavanje pristupa informacijama prema rasnoj, nacionalnoj i političkoj pripadnosti. Ovo se neće odnositi samo na društvene mreže, već i na velike IT platforme.

  Istovremeno, odluke o merama prema stranim platformama će se donositi u dogovoru sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova. Generalni tužilac će, u dogovoru sa Ministarstvom, moći da vlasniku informativnog resursa dodeli status resursa koji diskrimiše ruske medije, pa će se internet platofme suočiti sa sankcijama.

  Zakon o kontrasankcijama stranim internet platformama odnosiće se, između ostalog, na Tviter, Fejsbuk i Jutjub. Ova inicijativa je odgovor na brojne cenzure protiv ruskih medija na stranim društvenim mrežama.

  Strani resurs koji je ukinuo cenzuru prema ruskim medijima moraće o tome da obavesti Federalnu službu za komunikacije (Roskomnadzor), nakon čega će generalni tužilac, u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova, ukinuti odluku o merama. Zakon predviđa mogućnost blokiranja, usporavanja saobraćaja i administrativne kazne.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Državna duma, sankcije, mediji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga