08:33 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2744
  Pratite nas

  Prvi prototip motora za strateški ruski bombarder PAK DA, nazvan „Proizvod RF“, sastavlja se u preduzeću „ODK-Kuznjecov (deo Ujedinjene korporacije za motore „Rosteh“), saopštio je zamenik generalnog direktora Aleksej Soboljev.

  „Prvi motor je već napravljen, sada se montira i biće spreman za testiranje početkom sledeće godine“, rekao je Soboljev.

  Kako navodi, motor je rezultat opsežne saradnje gotovo svih preduzeća koja pripadaju preduzeću „Kuznjecov“.

  „Ova saradnja nam je omogućila da u kratkom roku završimo projekat. Dokumentacija je završena, a paralelno s tim, proizvod je dizajniran u potpunosti digitalno, što nam je omogućilo da brzo pokrenemo proizvodnju prvog prototipa“, rekao je i dodao da će sledeće godine za ispitivanje biti proizvedeno još nekoliko motora.

  Generalni projektant preduzeća Pavel Čupin je izjavio da se ispitivanja perspektivnog motora mogu odvijati i u sklopu leteće laboratorije.

  „Što se tiče leteće laboratorije, regulatorna dokumentacija podrazumeva ispitivanje motora i u letećoj laboratoriji i na posebnim štandovima - termičkoj komori pod pritiskom koja reprodukuje visinske uslove“, izjavio je Čupin.

  Perspektivni vazduhoplovni kompleks velikog dometa (PAK DA) šeste generacije trebalo bi da bude pušten u upotrebu do 2027. godine.

  Prema rečima zamenika ministra odbrane Rusije Alekseja Krivoručka, trebalo bi da zameni avion velikog dometa Tu-95 u vazduhoplovnim snagama. Planira se izgradnja novog bombardera pomoću stelt tehnologije. Očekuje se da će glavni i rezervni elektronski sistem motora omogućiti da avion leti do 30 sati.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, Rosteh, ruski bombarderi, bombarder PAK DA, PAK DA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga