13:25 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 14927
  Pratite nas

  Na teritoriji 46. zasebne operativne brigade u prestonici Čečenije, gradu Groznom otvoren je prvi hramovni kompleks u istoriji snaga Ruske nacionalne garde (Rosgvardije) koji se sastoji od crkve i džamije.

  Direktor Rosgvardije Viktor Zolotov je izjavio da je Rusija zemlja koja podržava tradicionalne vrednosti, i da su verske institucije pouzdan oslonac.

  „Otvaranje hramovnog kompleksa je simbol neraskidive veze između prošlosti i budućnosti, simbol religioznih i univerzalnih verovanja. Siguran sam da će u ovom hramovnom kompleksu pronaći pomoć svi kojima bude neophodna“, rekao je direktor Rosgvardije.

  Lider Čečenije Ramzan Kadirov je istakao  da otvaranje kompleksa demonstrira jedinstvo dve religije i složnost naroda multinacionalne Rusije.

  ​„Pre godinu dana sam ukazao na istorijski značaj nastanka prvog hramovnog kompleksa u zemlji koji objedinjuje pravoslavnu crkvu i džamiju. Islam i hrišćanstvo pozivaju na ljubav, poštovanje svakog čoveka i mi izjavljujemo: niko neće uspeti da izazove mržnju među nama“, poručio je Kadirov.

  Kompleks čini pravoslavni hram nazvan u čast Svetog kneza Danila Moskovskog i džamija koja će nositi ime Heroja Sovjetskog Saveza Movlida Visaitova.

  U centralnom delu, između objekata, nalazi se objedinjavajuća ploča sa citatima iz Jevanđelja i Kurana.

  Pravoslavni hram je izgrađen u tradiciji vladimirsko-suzdaljske arhitekture, dok je džamija napravljena u tradiciji vizantijsko-turske arhitekture.

  Objekti su identični po veličini – površina je 12 sa 16 metara, visina 25 metara.

  Svaki od njih može da primi do 200 ljudi. Pres-služba Rosgvardije ističe da se takav projekat realizuje prvi put u istoriji Ruske nacionalne garde.

   

   

  Tagovi:
  Čečenija, Rosgvardija, džamija, crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga