23:10 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 330
  Pratite nas

  Modernizovana fregata Tihookeanske flote „Maršal Šapošnjikov“ testirala je u Japanskom moru nove artiljerijske sisteme, saopštila je pres-služba flote.

  „U trenutnoj fazi posada je, zajedno sa predstavnicima industrije, započela testiranje novih vrsta oružja postavljenog na fregati. U zalivu Petar Veliki prvi put su izvedena artiljerijska gađanja vazdušnih i pomorskih meta“, navedeno je u saopštenju.

  Mete su gađane uz univerzalnog brodskog artiljerijskog sistema A-190, koji je brod dobio tokom modernizacije, kao i iz šestocevnih automatskih artiljerijskih sistema kalibra 30 milimetara. Takođe je testirano torpedno oružje.

  „Proverene su performanse brzine fregate, kao i rad glavnog motora. Dovedena je do punog kapaciteta. Tehnika se pokazala u najboljem svetlu. U ovoj fazi prelazimo već na proveru sredstava naoružanja, vođenja i praćenja“, objasnio je vodeći specijalista za remont i modernizaciju „Maršala Šapošnjikova“ Sergej Migačev.

  Brodske operacije na moru izvedene su uz pomoć brodova pomoćne flote i aviona pomorske avijacije Tihookeanske flote. „Maršal Šapošnjikov“ trenutno prolazi kroz završni deo fabričkih testiranja u vodama Japanskog mora.

  Fregata „Maršal Šapošnjikov“ je ušla u rusku mornaricu kao veliki protivpodmornički brod. Njegova modernizacija podrazumevala je ugradnju opreme za lansiranje raketa „Kalibar“, što je povećalo njene borbene sposobnosti i omogućilo da se kvalifikuje za fregatu.

  Nazvana je u čast maršala Sovjetskog Saveza Borisa Šapošnjikova, a porinuta je 1983. godine u Kalinjingradu. Ima ukupni deplasman preko 7,4 hiljade tona, dugačka je 163 metra i široka 19 metara.

  Fregata je opremljena lansirnim kompleksima za 16 krstarećih raketa „Kalibar“ ili „Cirkon“. Takođe je dobila sistem „Uran“ i najnovije artiljerijsko oružje.

  Tagovi:
  Japansko more, testiranje, oružje, fregata
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga