04:43 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1282
  Pratite nas

  Džordž Blejk, legendarni sovjetski obaveštajac, preminuo je u Moskvi u 99. godini, saopštila je ruska Spoljna obaveštajna služba.

  U Rusiji je slavljen kao heroj, a u Britaniji su ga proglasili za izdajnika.

  Rodio se 11. novembra 1922. godine  u Roterdamu. Otac mu je bio sefardski Jevrejin iz Egipta, a majka Holanđanka. Jedno vreme živeo je u Egiptu gde je išao u englesku školu.

  Početak Drugog svetskog rata zatekao ga je u Holandiji gde je bio u poseti majci. Tokom rata bio je i član holandskog Pokreta otpora.

  Avgusta 1944. godine vrbovan je za rad u holandskom odeljenju britanske obaveštajne službe MI 6, a po završetku Drugog svetskog rata služba ga je orijentisala na Sovjetski Savez.

   U Hamburgu je naučio ruski jezik, a 1948. godine poslat je u Seul kako bi prikupljao podatke o sovjetskom Dalekom istoku, Sibiru, Mandžuriji.

  Međutim, kada je počeo rat između dve Koreje završio je u logoru, a 1951. godine je sam predložio sovjetskoj obaveštajnoj službi saradnju i potom odao vredne podatke o engleskim službama.

  Blejk je zaslužan za to što je sprečena operacija „Berlinski tunel“ koju su 50-tih godina prošlog veka pokrenule američka i engleska specijalna služba s namerom da prisluškuju Sovjete.

  Nastavio je da radi za SSSR a 1961. je pozvan u London na saslušanje, nakon čega ga je sud osudio na 42 godine zatvora.

  Nakon što je proveo četiri godine u zatvoru pobegao je iz zatvora i 1965. je prebegao u Moskvu.

  Potom je dobio i sovjetsko državljanstvo. Nosilac je više ordena i odlikovanja.

  Telegram saučešća povodom njegove smrti uputio je i predsednik Rusije Vladimir Putin, istakavši da je Blejk bio izuzetan profesionalac, odvažan čovek, čvrstog karaktera. 

  Tagovi:
  Velika Britanija, špijun, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga