03:46 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 741
  Pratite nas

  Ruska mornarica se značajno razvila 2020. godine – među brodovima koji su popunili redove flote našli su se najrazličitiji tipovi, prenosi televizija „Zvezda“.

  Jedan od „novajlija“ je najnoviji brod protivminske odbrane „Jakov Beljajev“ koji je prethodno uspešno završio program državnih testiranja. Četvrti serijski brod projekta „Aleksandrit“ stupio je u Tihookeansku flotu.

  U sastavu flote našla se ove godine i korveta „Aldar Cidenžapov“. Predstavnik jednog od najsavremenijih projekata višenamenskih brodova obližnje pomorske zone.

  Dok Zeja korveta projekta 20380 Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov
  © Sputnik / Vitaliy Ankov
  Dok "Zeja" korveta projekta 20380 "Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov"

  Modernizovana verzija istog projekta, samo već sa mogućnošću korišćenja čitavog potencijala porodice raketa, korveta „Gremjašči“, takođe je završila testiranja i sprema se da podigne Andrejevsku zastavu.

  Kako je istakao ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tokom kolegijuma vojnog resora, odlazeća 2020. godina, teška u svim pogledima – nije uspela da poremeti program snabdevanja novim oružjem flote, koja je samo ove godine dopunjena za 30 zastavica.

  Televizija navodi da je još jedno dugo iščekivano popunjavanje – ovaj put u Severnoj floti. Najnoviji veliki desantni brod će zauzeti svoje mesto u redovima Koljske flotile.

  Tu je i „Petar Morgunov“ – drugi brod serije velikih desantnih brodova projekta 11711, izgrađen na baltičkom brodogradilištu „Jantar“ u Kalinjingradu. Njegova gradnja i sva potrebna poboljšanja izvedena su uzimajući u obzir želje mornara i iskustvo. Brod je naoružan protivavionskom artiljerijom, u hangaru su smeštena dva helikoptera Ka-29 a u unutrašnjim prostorijama ojačani bataljon marinaca sa naoružanjem i borbenom tehnikom.

  Značajno je modernizovan bivši velika protivpodmornički brod, koji je sada fregata - „Maršal Šapošnjikov“. On nije dobio samo obnovljenu artiljeriju, nego i raketne komplekse „Uran“ i „Kalibar“. Brod je trenutno na završnim testiranjima u Japanskom moru.

  Na Baltiku je porinut okeanografski istraživački brod „Jevgenij Gorigledžan“, koji se pravi u baltičkom brodogradilištu „Jantar“ po nalogu Ministarstva odbrane.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  desantni brod, fregata, korveta, brodovi, ruska mornarica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga