14:15 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 08
  Pratite nas

  Stav Vašingtona po pitanju produženja Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja može se promeniti iz političkih razloga, smatra zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.

  „Rusija je predložila Sjedinjenim Američkim Državama da produže Sporazum i istovremeno započnu zajednički rad na pripremi novog sporazuma koji bi uzimao u obzir sve faktore koji utiču na stratešku stabilnost. Istovremeno, američka strana ima druge prioritete, zbog kojih ne pokazuje interesovanje za produženje Sporazuma. Zbog trenutne političke situacije u Sjedinjenim Američkim Državama ne isključujemo mogućnost da bi stav Amerikanaca po ovom pitanju mogao da se promeni“, izjavio je Fomin u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.

  On je podsetio da trenutni Sporazum ističe 5. februara 2021. godine.

  Fomin je primetio da Sjedinjene Američke Države već odavno slede politiku usmerenu na jačanje svoje vojne moći.

  „Američka strana se pod izmišljenim izgovorima odriče svojih ugovornih obaveza u oblasti kontrole naoružanja koje ometa postizanje globalne dominacije. Nakon povlačenja iz Sporazuma o PRO 2002. godine, sledeći korak američke strane bilo je raskidanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“, rekao je on.  

  Prema njegovim rečima, kako bi smanjila negativne posledice raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa od strane Sjedinjenih Američkih Država, ruska strana je predložila zemljama NATO-a da se pridruže ruskom moratorijumu na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa.

  „Važan element u realizaciji naših predloga mogle bi biti mere uzajamne verifikacije u vezi sa oružjem zbog kojeg su strane izražavale zabrinutost (Rusija – o univerzalnim lanserima Mk-41 u Rumuniji i Poljskoj, SAD – o raketama 9M729)“, precizirao je Fomin.

  „Ako naš poziv ne naiđe na podršku i započne razmeštanje američkih raketa u Evropi, zadržavamo pravo na adekvatan odgovor“, naglasio je on.

  Zamenik ministra odbrane takođe je naglasio da je Rusija zabrinuta zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu.

  „Verujemo da Sporazum, ipak, zadržava svoj pozitivan potencijal. Određivaćemo dalju politiku u vezi sa Sporazumom o otvorenom nebu uzimajući u obzir spremnost ostalih država-potpisnica da garantuju da američkoj strani neće prenositi informacije dobijene tokom osmatračkih letova iznad teritorije Rusije. Nastavićemo da pratimo razvoj situacije u vezi sa ovim Sporazumom i donositi odluke na osnovu interesa nacionalne bezbednosti“, zaključio je Fomin.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sporazum o otvorenom nebu, sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju, SAD, Ministarstvo odbrane Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga