10:28 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11561
  Pratite nas

  Raketa-nosač „Angara“ se trenutno nalazi u fazi testiranja i predstavlja „prvu uspešnu lastavicu“, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

  „Što se tiče „Angare“, ona predstavlja proboj u kosmonautici. Ona je prva uspešna lastavica. „Angara“ je dokazala da, po nosivosti tereta, u potpunosti odgovara svim zahtevima koja su oba naručioca (Roskosmos i Ministarstvo odbrane Rusije) tražila od ove rakete“, rekao je Rogozin radiju „Komsomoljska pravda“.

  „Naravno, „Angara“ će biti vrlo konkurentna. Zato je glupost kada neko upoređuje raketu koja se nalazi u fazi testiranja sa raketom koja se masovno proizvodi i koristi“, dodao je Rogozin.

  © Sputnik
  Angara A-5

  „Angara“ spada u ekološki čiste rakete-nosače različitih klasa. Tom tipu pripadaju laki nosači „Angara-1.2“, srednji „Angara-A3“, teški „Angara-A5“ modernizovana raketa „Angara-A5M“ i raketa povećane nosivosti — „Angara-A5V“.

  „Angara-A5V“ može da lansira u nisku Zemljinu orbitu 37 tona tereta na visinu od oko 200 kilometara. „Proton“ na istu visinu može dostaviti oko 23 tone tereta.

  Tagovi:
  Rusija, Angara
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga