19:35 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  83072
  Pratite nas

  Zadatak Rusije nije da promoviše vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na tržište Evropske unije, glavni cilj je da se obezbedi besplatna vakcinacija ruskog stanovništva, rekao je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov ruskim medijima.

  „Na političkom nivou ne iniciramo nikakve razgovore o 'Sputnjiku Ve' ni sa evropskim strukturama, ni sa pojedinačnim zemljama EU. Nemamo potrebu za tim. Glavni zadatak Rusije je da obezbedi besplatnu vakcinaciju stanovništva Ruske Federacije“, rekao je Čižov.

  Prema njegovim rečima, to nije nimalo jednostavan zadatak, jer proizvodna baza tako specifičnog proizvoda ima svoje granice.

  „Zbog toga, kada druge države, bilo Srbija ili Argentina, pokažu interesovanje (za vakcinom), Moskva kaže:'Izvolite, mi ćemo vam dati tehnologiju, daćemo probnu seriju, uspostavite proizvodnju na svojoj osnovi“, objasnio je  Čižov.

  Kako kaže, Rusija ne gleda na vakcinu kao na izvor prihoda.

  „Naravno, ako je budemo isporučivali u inostranstvo, to ćemo naplaćivati. Ali u Rusiji, za ruske građane, vakcinacija će biti besplatna. Sve ostalo je predmet daljih dogovora“, rekao je Čižov.

  On je podsetio da je od 27 zemalja EU za sad samo Mađarska odlučila da kupi rusku vakcinu „Sputnjik Ve“, a inače, kako je rekao, ta zemlja ima „reputaciju buntovnika u EU“.

  „Interesovanje Budimpešte za 'Sputnjik Ve' izazvao je u Briselu prvo zbunjenost, zatim ljutnju. Na kraju je Evropska komisija morala da prizna da u kritičnoj situaciji Mađarska ima pravo da koristi tu vakcinu, iako joj neće dozvoliti ni da prodaju ni da predaje rusku vakcinu drugim zemljama“, objasnio je Čižov.

  Države članice EU započele su koordinisani proces za vakcinaciju oko 450 miliona građana.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Srbija, EU, koronavirus, Sputnjik V, vakcina, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga