19:40 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 642
  Pratite nas

  Moskva nije odustala od dijaloga sa Severnoatlantskom alijansom, niti od sazivanja sastanka Saveta Rusija-NATO, ali se ne slaže da glavna tema sastanka bude situacija u Ukrajini, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  Ona je navela da se Rusija slaže sa tezom generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da je između Rusije i Alijanse potreban dijalog i da obe strane treba da budu svesne toga.

  „Zaista, razgovarali smo sa Alijansom o mogućnosti sazivanja još jedne sednice Saveta Rusija-NATO na nivou stalnih predstavnika. Ali čudno je što Stoltenberg to predstavlja kao da mi nismo odgovorili na taj predlog“, istakla je portparolka.

  Ona je objasnila o čemu se zapravo radi.

  „U stvari, ponovo su nam rekli da glavna tema sastanka treba da bude Ukrajina. Postavlja se pitanje, kakve veze ima NATO sa rešavanjem konflikta u Ukrajini“, istakla je Zaharova, podsećajući da Alijansa može dobiti sve informacije o situaciji u Ukrajini od učesnika normandijskog formata – Francuske i Nemačke, članica NATO.

  Ona je dodala da Moskva ne odbija dijalog sa Alijansom kada je reč o zaista važnim pitanjima, kao što je smanjenje vojne napetosti.

  „Pozivamo na to od trenutka obnavljanja rada Saveta Rusija-NATO, a od 2018. godine na stolu Alijanse su konkretni predlozi našeg Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju Zaharove.

  Ona je podsetila na inicijativu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o međusobnoj vojnoj suzdržanosti u vreme pandemije virusa korona, istakavši da su zauzvrat dobili samo formalni odgovor sa pozivom da rade u već postojećim formatima ili da ih modernizuju.

  „Teško da se takav razgovor može nazvati obostrano korisnim“, naglasila je ona.

  Savet Rusija-NATO formiran je 2002. godine, a poslednji sastanak u tom formatu održan je prošle godine u julu.

  Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Moskva još nije odgovorila na predlog Alijanse da se održi sastanak Saveta Rusija-NATO, ali da taj poziv i dalje važi.

  Tagovi:
  Savet Rusija-NATO, Stoltenberg, MIP Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga