04:57 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 531
  Pratite nas

  Centralni naučno-istraživački institut za precizno inženjerstvo (deo odbrambene korporacije „Rosteh“) oživeo je jedinstveni projekat koji je ugašen nakon raspada SSSR – ponovo je proradila specijalna laboratorija za testiranje oružja u arktičkim, pustinjskim i drugim ekstremnim uslovima, prenosi televizija „Zvezda“.

  U komorama za testiranje proveravaju se radne performanse oružja na temperaturama od minus 60 do plus 60 stepeni Celzijusa i u otežanim uslovima, koji simuliraju kišu, zagađenje prašinom i druge nepovoljne faktore.

  Vatra, voda i hladan vazduh postale su uobičajene stihije za rusko oružje. Automatske puške, mitraljezi i bacači granata, pa čak i topovi precizno i besprekorno rade na Arktiku, što je provereno više puta tokom vojnih vežbi koje su održavane u blizini Severnog pola i ruskih vojnih objekata.

  Pre nego što stigne do vojske, rusko oružje se prvo testira u Centralnom naučno-istraživačkom institutu za precizno inženjerstvo (CNIItočmaš). Ne samo da se proverava rad novih primeraka oružja u svim vremenskim uslovima, nego i različitih serija automata i mitraljeza koji se nalaze u upotrebi. Funkcionalnost topova kalibra 30 milimetara u arktičkim uslovima testira se u laboratorijama koje predstavljaju čitav kompleks prostorija sa niskim temperaturama

  U laboratoriji postoje tri specijalne komore za različita testiranja oružja. Osim komore sa veoma niskim temperaturama, postoji i komora sa prašinom, koja imitira peščanu oluju, a takođe postoji komora u kojoj su kombinovani toplota i jaka kiša kako bi se ruski automati testirali u tropskim uslovima. CNIItočmaš je ove sovjetske tehnologije obnovio i mnogo puta modifikovao na svojoj bazi.  

  „Ruska vojska dobija oružje koje može funkcionisati u svim klimatskim uslovima. Posebna pažnja se pridaje Arktiku, gde je sve više vojnih objekata. Čak i moćni raketni i PVO sistemi dobijaju arktičke pandane. Naše jedinice, koje čuvaju severne granice, treba samo da nabave oružje koje je već provereno po svim parametrima u institutu u Podmoskovlju. Štaviše, tamo se oružje testira u takvim uslovima i na takvim temperaturama, da se smatraju ekstremnim čak i za Severni pol“, navodi televizija „Zvezda“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  laboratorija, pustinja, Arktik, Rusija, oružje, testiranje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga