14:07 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 831
  Pratite nas

  Na Bajkalu je zimsko doba, kada meštani i turisti čekaju da jezero bude prekriveno ledom, jedno od najlepših na planeti. Međutim, i sada tamo ima šta da se radi — može se, na primer, provozati sankama koje vuku psi, motornim sankama ili skijati.

  „Za sada je kod nas toplo — minus 15. Ali već za vikend najavljuju zahlađenje, tako da se nadamo da će se led pojaviti do kraja januara. On i sada može da se vidi u zalivima, veoma je lep, nije prekriven snegom. Nije teško doći do njega, ali treba biti spreman na odsustvo klasične turističke infrastrukture. Rekreativni centri su veoma jednostavni, sa sadržajima na otvorenom“, izjavila je direktora lokalne turističke agencije Galina Miroščenko.

  Onima koji žele da se dive ledu, Galina savetuje da odu do Malog Mora — dela jezera koji je odvojen ostrvom Oljhon. Ovo mesto je takođe raj za ribare, iako ne može da se lovi uvek i svuda.

  Zima na Bajkalu
  © Sputnik / Kirill Šipicin
  Zima na Bajkalu

  Uzgred, upravo sada na Bajkalu počinje najbolja sezona ribolova i trajaće do kraja aprila. Prema rečima eksperata, u to vreme se dragoceni stanovnici jezera podižu sa dubina. Meštani pecaju i direktno sa pristaništa u Listvjanki.

  Brod na pristaništu Bajkalskog jezera.
  © Sputnik / Maksim Blinov
  Brod na pristaništu Bajkalskog jezera.

  Međutim, treba biti na oprezu. Zabranjeno je pecanje nekih vrsta riba, poput jesetre, tajmena i nelme. Naravno, kategorički je zabranjeno ubijanje bajkalskih foka.

  Po bajkalske poklone može da se ide i na pijacu. Bogata je najrazličitijim ribama, uključujući i omulom (na latinskom je naziv - Coregonus autumnalis). Inače, omul je ugrožena vrsta, pa se ne sme pecati. U akciji zaštite te ribe učestvovao je čak i holivudski glumac Stiven Sigal.

  Riba omul na pijaci u Listvjanki
  © Sputnik / Maksim Blinov
  Riba omul na pijaci u Listvjanki

  „Čim se formira led, iz Listvjanke može da se vozi po Bajkalu na sankama koje vuku psi i da se napravi pravi kamp“, kaže Mirošničenkova.

  Zimski Bajkal
  © Sputnik / Maksim Blinov
  Zimski Bajkal

  U samoj Listvjanki, koja se nalazi 70 kilometara od Irkutska, postoji nekoliko zanimljivih mesta za putnike pored jezera, na primer, astrofizička opservatorija. Njena gornja platforma sa ogromnim teleskopom smatra se drugom najvišom tačkom u Irkutskoj oblasti.

  Postoji i irkutski „Akvarijum bajkalske foke“, u kojem na dohvat ruke može da se vidi taj živi simbol Bajkala.

  Bajkalska foka
  © Sputnik / Ilья Pitalev
  Bajkalska foka

  Do čuvenog ostrva Oljhon vozi trajekt do 31. decembra. Nakon toga će goste prevoziti hoverkraft.

  Veoma popularne među turistima su i sanke koje vuku psi.

  Na Oljhonu postoji jedinstvena stena Šamanka sa vijugavom pećinom. To mesto se smatra svetim. Ranije su tu mogli da dolaze samo šamani. Štaviše, bilo je zabranjeno koristiti vozila sa točkovima, pa su pseće saonice — idealan prevoz.

  Zamrznuti Bajkal i Šamanka na ostrvu Oljhon
  © Sputnik / Vladimir Smirnov
  Zamrznuti Bajkal i Šamanka na ostrvu Oljhon

  Priča za sebe su bajkalski haskiji. Oni su brzi, izdržljivi, spremni za jurnjavu i po mećavi, i po hladnoći, i noću.

  Oleg Trjurjumin, koji upravlja sankama sa zapregnutim psima, opisuje ih kao neverovatna bića i prave radnike.

  „Imamo 70 haskija. U zapregnutim sankama — po 10. Najduže rute traju tri dana“, objasnio je on.

  U Listvjanki ljude mogu da voze i konji, ali je ta vrsta zabave najpopularnija u toploj sezoni. Ne prelazi se preko Bajkala samo na sankama ili hoverkraftima — češka turistkinja Jogana Sedlačkova učinila je to automobilom.

  „Vozili smo se po glatkoj površini leda debljine oko jednog metra i otkrivali najlepša mesta, koja u neko drugo doba mogu da se vide samo iz čamca. Na obali smo se kupali u termalnim izvorima pod otvorenim nebom“, rekla je ona.

  Selo Listvjanka na obali Bajkalskog jezera u Irkutskoj oblasti
  © Sputnik / Kirill Šipicin
  Selo Listvjanka na obali Bajkalskog jezera u Irkutskoj oblasti

  Gostima će biti predočeno mnoštvo interesantnih tura od Nove godine, poput vožnje retro vozom ili tramvajem po bajkalskoj železnici, odakle se pruža prelep pogled na planine, samo jezero i jedinstvene građevine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  lepote, led, haski, Bajkalsko jezero, Bajkal
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga