04:11 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 544
  Pratite nas

  Stručnjaci preduzeća za proizvodnju satova „Raketa“, koje se nalazi u Sankt Peterburgu, popravljaju sat Notr Dama oštećen u velikom požaru.

  Prema navodima preduzeća, obim posla koji bi trebalo da obave peterburški majstori je prilično veliki – časovničarima predstoji izrada oko dve hiljade delova.

  „Mislili smo da kod nas u kompaniji proizvedemo zupčanike za mehanizam“, rekao je inženjer-konstruktor preduzeća Vitalij Komarov.

  On je istakao da je „Raketa“ već napravila signalni uređaj koji će prikazivati vreme na velikom satu na fasadi Notr Dama.

  Ranije je preduzeće saopštilo da u Francuskoj trenutno nema tehnologije za pokretanje monumentalnog časovnika, dok peterburško preduzeće ima iskustvo u tome.

  Podsetimo, u aprilu 2019. godine ceo svet je sa užasom pratio kako vatra guta simbol Francuske. Požar je uništio krov crkve, u potpunosti je uništen toranj. Ispod njega se nalazio satni mehanizam sa brojčanicima.

  Kada je počela obnova crkve, otkriveno je da projekat restauracije nije uključivao satni mehanizam. I tada su se angažovali francuski časovničari koji su osnovali međunarodnu asocijaciju. Pošto istorijski dokumenti i crteži nisu sačuvani, mehanizam će se obnavljati po ugledu na sat sa pariske katedrale Sent Triniti – katoličke crkve posvećene Svetoj Trojici.

  „Takvi satovi praktično više ne postoje u svetu. To je vrlo komplikovano za majstore restauratore. Poznato je da Rusi veoma cene svoju istoriju i potpuno je normalno da se oni brinu za svetsko nasleđe“, rekao je predsednik asocijacije časovničara Žan-Batist Vio u intervjuu televiziji "Zvezda".

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Francuska, Rusija, sat, Notr Dam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga