17:52 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (714)
  0 160
  Pratite nas

  Stručnjaci Međunarodnog centra za uklanjanje mina Ministarstva odbrane Rusije otkrili su i neutralisali više od 16 hiljada eksplozivnih naprava na više od 400 hektara teritorije u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo.

  „Za vreme operacija, inžinjerijske jedinice ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu očistile su više od 400 hektara terena, oko 151 kilometar puteva, 617 zgrada, uključujući 22 društveno značajna objekta. Pronađeno je i neutralisano više od 16 hiljada eksplozivnih predmeta“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

  Ministarstvo je naglasilo da mirovnjaci koriste savremene robotske sisteme „Uran 6“, koji omogućavaju da se održi visoka stopa razminiranja na planinskom terenu i u pogoršanim vremenskim uslovima.

  Otkriveni predmeti i neeksplodirana municija uklanjaju se i uništavaju na specijalno opremljenom poligonu, a oni koji ne mogu da se evakuišu uništavaju se na licu mesta uz sve potrebne mere bezbednosti.

  Krajem septembra u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva, koja su predstavljala nastavak dugogodišnjeg sukoba i dovele do žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (714)
  Tagovi:
  ruski mirovnjaci, deminiranje, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga