12:44 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1550
  Pratite nas

  Projekat gasovoda „Severni tok 2“ biće realizovan uz podršku zemalja Evropske unije i evropskih kompanija, smatra zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

  Novak je istakao da je Evropska unija svesna da američke sankcije „Severnom toku 2“ predstavljaju otvoreni protekcionizam čiji je cilj promocija američkog prirodnog tečnog gasa na evropskom tržištu.

  „Ovaj instrument apsolutno nije konkurentan. To svi shvataju, uključujući i zemlje koje su zainteresovane za realizaciju ovog projekta, evropske zemlje i kompanije. One podržavaju projekat i uveren sam da će on uz ovu podršku biti realizovan“, istakao je Novak. 

  „Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji će se isporučivati od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Protiv projekta aktivno se bore Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas, kao i Ukrajina i još neke evropske zemlje. SAD su 2019. godine uvele sankcije gasovodu, zbog čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila prinuđena da prekine sa polaganjem cevi.

  Nemačka vlada smatra da je „Severni tok 2“ ekonomski projekat koji treba završiti do kraja, dok SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Američki Senat odobrio je nacrt vojnog budžeta za 2021. fiskalnu godinu koji, između ostalog, predviđa i sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“.

  Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ nastavljena je polovinom decembra – barža „Fortuna“ je počela da postavlja cevi u nezavršenom delu gasovoda u vodama Nemačke.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Aleksandar Novak, gasovod, Severni tok 2
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga